Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RRSS10163o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Ergonomia, BHP i Ochrona Własności IntelektualnejKierunek:
RolnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Józef CieżJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
1. Wyjaśnia rolę ergonomii w kształtowaniu bezpiecznych i wygodnych warunków pracy.
2. Wymienia czynniki występujące w procesie pracy mogące stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa i zdrowia pracującego człowieka.
3. Zna wpływ czynników szkodliwych występujących w procesie pracy na organizm człowieka.
4. Kojarzy rodzaje zagrożeń występujących na stanowiskach pracy z potencjalnymi ich skutkami.
5. Wymienia rodzaje utworów będących przedmiotem prawa autorskiego.
Umiejętności:
1. Potrafi wskazać czynniki szkodliwe na poszczególnych stanowiskach pracy.
2. Potrafi wskazać sposoby ochrony człowieka przed skutkami szkodliwych czynników występujących na stanowiskach pracy.
Kompetencje:
Ma świadomość znaczenia warunków pracy dla zdrowia i bezpieczeństwa pracujących ludzi i funkcjonowania przedsiębiorstwa.Wymagania wstępne:
Matematyka, fizyka i biologia człowieka na poziomie szkoły średniej.Treści kształcenia:
Ergonomia jako interdyscyplinarna dziedzina wiedzy. Historia ergonomii. Zakres współczesnej ergonomii. Układ maszyna – człowiek. Ergonomia a technika w rolnictwie. Geometria stanowiska pracy. Antropometria i jej wykorzystanie w kształtowaniu stanowisk pracy. Praca z monitorami ekranowymi. Percepcja informacji w procesie pracy. Fizyczne i psychiczne obciążenie pracą. Wysiłek fizyczny i wydatek energetyczny organizmu ludzkiego. Metody pomiaru obciążenia fizycznego i psychicznego. Akustyczne środowisko pracy. Zagrożenia hałasem na stanowiskach pracy. Ochrona przed hałasem na stanowiskach pracy. Drganiowe środowisko pracy. Wpływ drgań na organizm człowieka. Sposoby zabezpieczenia przed drganiami. Termiczne i atmosferyczne środowisko pracy. Praca w wysokich i niskich temperaturach. Zagrożenia pyłami. Zagrożenia chemiczne i biologiczne na stanowiskach pracy. Zagrożenia wypadkowe w rolnictwie. Identyfikacja zagrożeń. Mechanizmy powstawania wypadków. Struktura i analizy wypadków. Prewencja wypadkowa. Metody i formy prowadzenia prewencji wypadkowej. Prawo autorskie. Ustawa o prawie autorskim i patentowym. Prawo autorskie. Sposoby prawidłowego korzystania z własności intelektualnej. Literatura:
1. Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia, CIOP Warszawa 1997
2. Krause M., Ergonomia. Praktyczna wiedza o pracującym człowieku i jego środowisku. Śląska Organizacja Techniczna, Katowice 1992
Metody oceny:
Sprawdzian w formie testu.Uwagi: