ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RESS20179f12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: BIORÓŻNORODNOŚĆ I PRODUKTYWNOŚĆ AGROEKOSYSTEMÓW
Kierunek: Ekonomia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. Piotr Sobkowicz, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: WIEDZA: Student nabywa podstawową wiedzą o związku między ekologią roślin a działalnością rolniczą człowieka. Definiuje pojęcie produktywności roślin. Określa wskaźniki produktywności roślin. Wyjaśnia bazowe pojęcia teorii systemów i kompleksowości. Opisuje na czym polega kompleksowe oddziaływanie czynników siedliskowych na rośliny uprawne. Definiuje bioróżnorodność i rozróżnia jej rodzaje. Ilustruje bioróżnorodność przykładami mieszanek roślin uprawnych. Analizuje mieszankę roślin uprawnych pod kątem jej produktywności i oddziaływań jej komponentów. UMIEJĘTNOŚCI: Student nabywa umiejętność kompleksowego analizowania zjawisk zachodzących w agroekosystemie. Interpretuje różnorakie związki przyczynowo-sktutkowe i sprzężenia zwrotne między jego komponentami. Ocenia dany agroekosystem stosując wskaźniki bioróżnorodności. Ilustruje produktywność mieszanki roślin uprawnych poznanymi wskaźnikami. Demonstruje jak lepiej wykorzystać procesy ekologiczne w celu zwiększenia produktywności roślin.

Kompetencje: KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Organizuje i prowadzi badania w zespole przyjmując w nim różne role. Posiada świadomość znaczenia bioróżnorodności w skali globalnej i lokalnej oraz biologicznego i ekonomicznego ryzyka związanego z uproszczonym postrzeganiem agroekosystemu. Docenia konieczność samodoskonalenia i potrzebę dokształcania.

Wymagania wstępne: Podstawy produkcji roślinnej.

Treści kształcenia: Produktywność roślin, kompleksowe oddziaływań czynników siedliskowych na roślinę uprawną, teoria systemów i kompleksowość, bioróżnorodność, wskaźniki różnorodności gatunkowej, niekonwencjonalne metody zwiększania bioróżnorodności agroekosystemu, rodzaje zasiewów mieszanych, oddziaływania w mieszankach, ocena produktywności mieszanki, energia w agroekosystemie.

Literatura: Waltner-Toews D., Kay J. J. ,Lister N. E. The Ecosystem Approach: Complexity, Uncertainty, and Managing for Sustainability.

Metody oceny: Egzamin pisemny.

Uwagi: