ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00297o12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Praktyka w inspekcji II (2012/13)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 10
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 80 / 0
Prowadzący: dr Krystyna Morzyk
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: 1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy. Student po zakończonym kursie: a) – wskazuje aktualnie obowiązujące przepisy regulujące nadzór weterynaryjny nad zakładami przetwórstwa spożywczego b) – identyfikuje odchylenia od oczekiwanej jakości i bezpieczeństwa surowców i gotowej żywności pochodzenia zwierzęcego c) – proponuje i planuje obowiązkowe badania laboratoryjne żywności pochodzenia zwierzęcego d) – identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa żywności występujące w procesie przetwórstwa żywności 2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności. Student po zakończonym kursie: a) - samodzielnie wykonuje monitoring punktów kontrolnych i krytycznych punktów kontrolnych b) - szacuje i określa zagrożenia dla człowieka, jakie wynikają niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności c) – tworzy instrukcje i procedury systemów zarządzania jakością dla zakładów spożywczych

Kompetencje: – wdraża systemy zarządzania jakością w zakładach przemysłu spożywczego – proponuje działania korygujące podejmowane dla utrzymania systemu zarządzania jakością

Wymagania wstępne: Znajomość prawa sanitarnego, Higiena Mięsa, Technologia przetwórstwa

Treści kształcenia: Studenci konfrontują poznane definicje używane w przemyśle mięsnym i obowiązujące akty prawne regulujące nadzór sanitarno-weterynaryjny w zakładach przetwarzających żywność pochodzenia zwierzęcego. Tematyka praktyki obejmuje zagadnienia dotyczące higieny i infrastruktury zakładów przetwórczych zaś charakter zajęć uwzględnia laboratoryjne ćwiczenia praktyczne (np. badania laboratoryjne mleka, mięsa, ryb itd.). Celem praktyki w zakładach przetwórczych jest zapoznania studentów z technologią przetwórstwa, metodami pakowania, magazynowania i dystrybucji gotowego produktu, jak również zasad opracowywania systemów jakości zdrowotnej żywności, samokontroli prowadzonej w zakładach i dokumentowania działań z zakresu GMP/GHP, HACCP i szkoleń.

Literatura: Przepisy prawa żywnościowego z zakresu higieny i technologii przetwórstwa żywnosci

Metody oceny: Zaliczenie ustne

Uwagi: Praktyczne wykonywanie czynności związanych z badaniem przedubojowym zwierząt rzeźnych i mięsa po uboju