Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10004o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
BEZPIECZEŃSTWO PRACY I ERGONOMIAKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr Mariusz Korczyński, mariusz.korczynski@up.wroc.pl (5 h) dr Jacek Szczurowski, jacek.szczurowski@up.wroc.pl (10 h)Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W01 - zna cele badawcze, metodologię i zakres BHP i ergonomii oraz uwarunkowania funkcjonalne układów: człowiek-maszyna i człowiek – środowisko pracy [BZ_W05];
W02 – definiuje podstawowe czynniki materialnego środowiska pracy i ich wpływ na organizm człowieka [BZ_W05];
W03 – zna potencjalne zagrożenia dla zdrowia spowodowane oddziaływaniem czynników chemicznych, biologicznych i fizycznych na stanowiskach pracy [BZ_W05];
W04 - rozumie zjawiska biologiczne i uwarunkowania zewnętrzne wpływające na sumaryczny koszt biologiczny pracy [BZ_W10].
Umiejętności:
U01 - interpretuje wyniki pomiarów parametrów materialnego środowiska pracy w celu jego optymalizacji [BZ_U01];
U02 - posługuje się podstawowymi technikami diagnostycznymi w celu oceny poziomu ryzyka zawodowego i obciążenia biologicznego pracą [BZ_U01].
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
K1 - ma świadomość zagrożeń występujących w niewłaściwie zaprojektowanym i użytkowanym środowisku pracy [BZ_K06];
K2 - wykazuje dbałość o prawidłowe kształtowanie, pod względem bezpieczeństwa i dostosowania ergonomicznego, własnego miejsca pracy [BZ_K09].
Wymagania wstępne:
anatomia człowieka, fizjologia człowiekaTreści kształcenia:
Treści kształcenia: definicja oraz zakres tematyczny BHP i ergonomii; warunki funkcjonowania układu człowiek-elementy pracy; czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne kształtujące środowiska pracy; antropometria jako ergonomiczny układ odniesienia, ergonomia a zagadnienia percepcji sygnałów w procesie pracy, higiena pracy umysłowej i fizycznej.Literatura:
Literatura:
1. Wykowska M.:Ergonomia, Wyd. AGH, Kraków, 1994
2. Kordecka D.: Bezpieczeństwo pracy i ergonomia, Wyd. CIOP, Warszawa, 1997;
3. Olszewski J.: Podstawy ergonomii i fizjologii pracy, Wyd. AE w Paznaniu, Poznań, 1998;
4. Tytyk E.: Projektowanie ergonomiczne, Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2001.
Metody oceny:
Metody oceny: zaliczenie pisemne wykładu - obowiązuje pisemny test (30 zamkniętych pytań). Zaliczenie trwa 60 min. Zasób wiedzy do zaliczenia 60%. Jeśli test nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.Uwagi: