ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10004o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: BEZPIECZEŃSTWO PRACY I ERGONOMIA
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr Mariusz Korczyński, mariusz.korczynski@up.wroc.pl (5 h) dr Jacek Szczurowski, jacek.szczurowski@up.wroc.pl (10 h)
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W01 - zna cele badawcze, metodologię i zakres BHP i ergonomii oraz uwarunkowania funkcjonalne układów: człowiek-maszyna i człowiek – środowisko pracy [BZ_W05]; W02 – definiuje podstawowe czynniki materialnego środowiska pracy i ich wpływ na organizm człowieka [BZ_W05]; W03 – zna potencjalne zagrożenia dla zdrowia spowodowane oddziaływaniem czynników chemicznych, biologicznych i fizycznych na stanowiskach pracy [BZ_W05]; W04 - rozumie zjawiska biologiczne i uwarunkowania zewnętrzne wpływające na sumaryczny koszt biologiczny pracy [BZ_W10]. Umiejętności: U01 - interpretuje wyniki pomiarów parametrów materialnego środowiska pracy w celu jego optymalizacji [BZ_U01]; U02 - posługuje się podstawowymi technikami diagnostycznymi w celu oceny poziomu ryzyka zawodowego i obciążenia biologicznego pracą [BZ_U01].

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): K1 - ma świadomość zagrożeń występujących w niewłaściwie zaprojektowanym i użytkowanym środowisku pracy [BZ_K06]; K2 - wykazuje dbałość o prawidłowe kształtowanie, pod względem bezpieczeństwa i dostosowania ergonomicznego, własnego miejsca pracy [BZ_K09].

Wymagania wstępne: anatomia człowieka, fizjologia człowieka

Treści kształcenia: Treści kształcenia: definicja oraz zakres tematyczny BHP i ergonomii; warunki funkcjonowania układu człowiek-elementy pracy; czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne kształtujące środowiska pracy; antropometria jako ergonomiczny układ odniesienia, ergonomia a zagadnienia percepcji sygnałów w procesie pracy, higiena pracy umysłowej i fizycznej.

Literatura: Literatura: 1. Wykowska M.:Ergonomia, Wyd. AGH, Kraków, 1994 2. Kordecka D.: Bezpieczeństwo pracy i ergonomia, Wyd. CIOP, Warszawa, 1997; 3. Olszewski J.: Podstawy ergonomii i fizjologii pracy, Wyd. AE w Paznaniu, Poznań, 1998; 4. Tytyk E.: Projektowanie ergonomiczne, Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2001.

Metody oceny: Metody oceny: zaliczenie pisemne wykładu - obowiązuje pisemny test (30 zamkniętych pytań). Zaliczenie trwa 60 min. Zasób wiedzy do zaliczenia 60%. Jeśli test nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.

Uwagi: