Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10014o12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
ANATOMIA CZŁOWIEKA I ZWIERZĄTKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr Renata NowaczykJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
student zna i potrafi opisać układy anatomiczne człowieka oraz podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich [BZ_W10]
ma ogólną wiedzę z zakresu embriologii, histologii, anatomii opisowej i czynnościowej człowieka oraz zwierząt [BZ_W10]
rozpoznaje topografię i prawidłowo wskazuje położenie narządów wewnętrznych człowieka i zwierząt ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego [BZ_W10]
charakteryzuje i tłumaczy budowę i funkcję układów anatomicznych człowieka i zwierząt [BZ_W10]
definiuje i tłumaczy anatomię wykazując się znajomością terminologii anatomicznej [BZ_W10]
Umiejętności:
ma opanowane podstawowe metody przygotowywania preparatów anatomicznych, rozpoznaje stosunki przestrzenne części ciała i okolic człowieka oraz zwierząt domowych, zna położenie w nich poszczególnych organów [BZ_U05]
rozumie i potrafi analizować oraz korzystać z praw kierujących funkcjonowaniem zdrowego organizmu interpretując je w oparciu o relacje między strukturą a funkcją poszczególnych komórek, tkanek, narządów i układów, szczególnie układu pokarmowego człowieka i zwierząt [BZ_U14]
Kompetencje:
rozumie budowę i czynności organizmu człowieka oraz zwierząt, nabywa umiejętności wykorzystania tej wiedzy w przedmiotach objętych programem studiów i w pracy zawodowej [BZ_K07]
ma świadomość jak ważna jest znajomość układów anatomicznych i jej odpowiedzialne wykorzystanie [BZ_K06]
rozumie dbałość o postępowanie zgodne z zasadami etyki w wytwarzaniu bezpiecznej żywności [BZ_K07]
postrzega relacje między dobrostanem zwierząt a jakością żywności pochodzenia zwierzęcego wykazując wrażliwość na potrzeby ludzi i zwierząt [BZ_K07]
Wymagania wstępne:
zoologiaTreści kształcenia:
Wykłady i ćwiczenia dotyczą układu kostnego, układu mięśniowego, układu nerwowego, układu pokarmowego, układu oddechowego, układu krążenia, układu moczowo-płciowego, gruczołów wydzielania wewnętrznego, narządów zmysłów i powłoki wspólnej. Program wykładów i ćwiczeń obejmuje wybrane zagadnienia z anatomii, w tym anatomii topograficznej, człowieka i zwierząt domowych z elementami histologii i embriologii. Na ćwiczeniach prowadzone są teoretyczne i praktyczne formy nauki anatomii: oglądanie preparatów i modeli anatomicznych; egzenteracja małych ssaków. Literatura:
1. Woźniak W.: Anatomia człowieka. Podręcznik dla studentów medycyny, Elsevier Urban &
Partner, 2010.
2. Netter F. H. ,Jędrzejewski K. S., Woźniak W.: Atlas anatomii człowieka Nettera,
Elsevier Urban & Partner, 2011.
3. Kόnig H.E., Liebech H-G.: Anatomia zwierząt domowych. Kolorowy atlas i podręcznik.
Galaktyka Poznań, 2008.
4. Bielańska – Osuchowska Z.: Zarys organogenezy, Wydawnictwa naukowe PWN,
Warszawa, 2004.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: zdawanie na ocenę bloków ćwiczeniowych oraz materiału wykładowego – cztery pisemne kolokwia (40 pytań), sprawdzanie na podstawie ustnych wypowiedzi postępów w nauce i aktywności na każdych ćwiczeniach. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia części materiału na których był nieobecny. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.
Zaliczenie przedmUwagi: