ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10014o12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: ANATOMIA CZŁOWIEKA I ZWIERZĄT
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr Renata Nowaczyk
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: student zna i potrafi opisać układy anatomiczne człowieka oraz podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich [BZ_W10] ma ogólną wiedzę z zakresu embriologii, histologii, anatomii opisowej i czynnościowej człowieka oraz zwierząt [BZ_W10] rozpoznaje topografię i prawidłowo wskazuje położenie narządów wewnętrznych człowieka i zwierząt ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego [BZ_W10] charakteryzuje i tłumaczy budowę i funkcję układów anatomicznych człowieka i zwierząt [BZ_W10] definiuje i tłumaczy anatomię wykazując się znajomością terminologii anatomicznej [BZ_W10] Umiejętności: ma opanowane podstawowe metody przygotowywania preparatów anatomicznych, rozpoznaje stosunki przestrzenne części ciała i okolic człowieka oraz zwierząt domowych, zna położenie w nich poszczególnych organów [BZ_U05] rozumie i potrafi analizować oraz korzystać z praw kierujących funkcjonowaniem zdrowego organizmu interpretując je w oparciu o relacje między strukturą a funkcją poszczególnych komórek, tkanek, narządów i układów, szczególnie układu pokarmowego człowieka i zwierząt [BZ_U14]

Kompetencje: rozumie budowę i czynności organizmu człowieka oraz zwierząt, nabywa umiejętności wykorzystania tej wiedzy w przedmiotach objętych programem studiów i w pracy zawodowej [BZ_K07] ma świadomość jak ważna jest znajomość układów anatomicznych i jej odpowiedzialne wykorzystanie [BZ_K06] rozumie dbałość o postępowanie zgodne z zasadami etyki w wytwarzaniu bezpiecznej żywności [BZ_K07] postrzega relacje między dobrostanem zwierząt a jakością żywności pochodzenia zwierzęcego wykazując wrażliwość na potrzeby ludzi i zwierząt [BZ_K07]

Wymagania wstępne: zoologia

Treści kształcenia: Wykłady i ćwiczenia dotyczą układu kostnego, układu mięśniowego, układu nerwowego, układu pokarmowego, układu oddechowego, układu krążenia, układu moczowo-płciowego, gruczołów wydzielania wewnętrznego, narządów zmysłów i powłoki wspólnej. Program wykładów i ćwiczeń obejmuje wybrane zagadnienia z anatomii, w tym anatomii topograficznej, człowieka i zwierząt domowych z elementami histologii i embriologii. Na ćwiczeniach prowadzone są teoretyczne i praktyczne formy nauki anatomii: oglądanie preparatów i modeli anatomicznych; egzenteracja małych ssaków.

Literatura: 1. Woźniak W.: Anatomia człowieka. Podręcznik dla studentów medycyny, Elsevier Urban & Partner, 2010. 2. Netter F. H. ,Jędrzejewski K. S., Woźniak W.: Atlas anatomii człowieka Nettera, Elsevier Urban & Partner, 2011. 3. Kόnig H.E., Liebech H-G.: Anatomia zwierząt domowych. Kolorowy atlas i podręcznik. Galaktyka Poznań, 2008. 4. Bielańska – Osuchowska Z.: Zarys organogenezy, Wydawnictwa naukowe PWN, Warszawa, 2004.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: zdawanie na ocenę bloków ćwiczeniowych oraz materiału wykładowego – cztery pisemne kolokwia (40 pytań), sprawdzanie na podstawie ustnych wypowiedzi postępów w nauce i aktywności na każdych ćwiczeniach. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia części materiału na których był nieobecny. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen. Zaliczenie przedm

Uwagi: