Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10018o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
ANATOMIA ZWIERZĄT I CZŁOWIEKAKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr Renata Nowaczyk; renatanowaczyk@o2.pl; renata.nowaczyk@up.wroc.pl Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student w czasie kursu poznaje teoretycznie i praktycznie układy anatomiczne podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich i człowieka. Szczególny nacisk kładziony jest na poznanie anatomii topograficznej oraz podstaw anatomii ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego, jego budowy i funkcji; zapoznawany jest również z cytologią i embriologią; zdobywa wiedzę z zakresu anatomii oraz histologii opisowej i czynnościowej zwierząt oraz człowieka.Kompetencje:
Celem nauczania anatomii jest zdobycie przez studentów wiedzy o budowie i czynnościach organizmu zwierząt i człowieka oraz nabycie umiejętności wykorzystania tej wiedzy w przedmiotach objętych programem studiów i w pracy zawodowej. Ukończenie kursu pozwoli na rozpoznawanie stosunków przestrzennych części ciała i okolic człowieka i zwierząt domowych oraz położenia w nich poszczególnych organów; rozumienia praw kierujących funkcjonowaniem zdrowego organizmu w oparciu o relacje między strukturą a funkcją poszczególnych komórek, tkanek, narządów i układów, szczególnie układu pokarmowego.Wymagania wstępne:
Chemia organiczna z elementami chemii nieorganicznej. Biofizyka. Podstawy anatomii i systematyki roślin. Zoologia i ekologia.Treści kształcenia:
Wykłady i ćwiczenia dotyczą układu kostnego, układu mięśniowego, układu nerwowego, układu pokarmowego, układu oddechowego, układu krążenia, układu moczowo-płciowego, gruczołów wydzielania wewnętrznego, narządów zmysłów i powłoki wspólnej. Program wykładów i ćwiczeń obejmuje wybrane zagadnienia z anatomii, w tym anatomii topograficznej, zwierząt domowych i człowieka z elementami anatomii mikroskopowej i embriologii. Na ćwiczeniach prowadzone są teoretyczne i praktyczne formy nauki anatomii: oglądanie preparatów i modeli anatomicznych; egzenteracja małych ssaków i ptaków domowych. Literatura:
1. Kόnig H.E., Liebech H-G., 2008. Anatomia zwierząt domowych. Kolorowy atlas i podręcznik. Galaktyka. Poznań.
2. Nikel R., Schummer A., Seiferle E.: Lehrbuch der Anatomie der Haustiere. Tom I-V
3. Milart Z. – Anatomia topograficzna zwierząt domowych.
4. Sadowski A. – Anatomia topograficzna zwierząt
5. Kobryń H. – Kompendium z anatomii topograficznej zwierząt domowych.
6. Lutnicki W. - Zarys osteologii zwierząt domowych.
7. H.M.Clayton-Atlas anatomii klinicznej konia.
8. Chomiak i wsp. – Splanchnolgia zw. domowych.
9. Bielańska - Osuchowska Z., Embriologia zwierząt, Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa
10. Bielańska – Osuchowska Z., 2004. Zarys organogenezy. Wydawnictwa naukowe PWN, Warszawa.
11. Kobryń H., Kobryńczuk F., 2004. Anatomia zwierząt tom III, Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa.
12. Krysiak K., Kobryń H., Kobryńczuk F., 2001. Anatomia zwierząt tom I., Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa.
13. Krysiak K., Świeżyński K.,2001. Anatomia zwierząt tom II, Wydawnictwa naukowe PWN, Warszawa.
14. Kuryszko J., Zarzycki J., 2000. Histologia zwierząt, PWRiL. Warszawa.
15. Witold Woźniak , 2010. Anatomia człowieka. Podręcznik dla studentów medycyny, Elsevier Urban & Partner, Wrocław.
Metody oceny:
zaliczenie ćwiczeń, egzamin teoretyczny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia:60%Uwagi: