Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10019o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
BIOCHEMIAKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 0Prowadzący:
dr Agnieszka Bartmańska; agnieszka.bartmanska@up.wroc.plJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa wiedzę z zakresu biochemii, poznaje metodykę prowadzenia eksperymentów i wyposażenie laboratorium. Kompetencje:
Student rozumie zjawiska i procesy biochemiczne zachodzące w żywych organizmach. Po ukończeniu kursu potrafi zaprojektować eksperyment biochemiczny i prawidłowo zinterpretować wyniki.Wymagania wstępne:
chemia nieorganiczna i organicznaTreści kształcenia:
Podstawowe pojęcia i prawa chemiczne. Budowa i funkcje związków o najważniejszym znaczeniu dla życia: białek, kwasów nukleinowych, lipidów i węglowodanów. Charakterystyka reakcji wchodzących w skład głównych szlaków metabolicznych, molekularne podstawy biosyntezy oraz regulacje procesów zachodzących komórkach. Metodyka prowadzenia eksperymentów.Literatura:
1. STRYER L. „Biochemia”
2. CAGARA C., RESPONDEK S., SIEWIŃSKI A. „Ćwiczenia z biochemii”
3. HAMES B. D., HOOPER N., HOUGHTON J. „Krótkie wykłady z biochemii”
Metody oceny:
zaliczenie ćwiczeń, egzamin - minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%Uwagi: