ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10021o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: OCHRONA WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJ
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr Anna Kapała (anna.kapala@up.wroc.pl)
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna podstawowe regulacje prawne w zakresie prawa autorskiego i prawa własności przemysłowej. Zna pojęcie utworu i wie w jakim zakresie i jakim podmiotom przysługuje ochrona prawnoautorska. Odróżnia autorskie prawa osobiste oraz majątkowe i zna roszczenia z nich wynikające. Zna pojęcie plagiatu. Potrafi odnaleźć regulacje prawne właściwe dla wynalazków, wzorów użytkowych, wzorów przemysłowych, znaków towarowych, oznaczeń geograficznych i topografii układów scalonych.

Kompetencje: Dzięki nabytej wiedzy student może świadomie zawierać umowy dotyczące praw autorskich, korzystać z utworów chronionych prawem autorskim w zakresie nienaruszającym ustawy o ochronie praw autorskich i uczestniczyć w postępowaniu przed organami patentowymi.

Wymagania wstępne: podstawy prawa

Treści kształcenia: pojęcie własności intelektualnej, przedmiot i podmiot prawa autorskiego, treść autorskich praw osobistych i autorskich praw majątkowych, pojęcie plagiatu i dozwolonego użytku osobistego; prawa własności przemysłowej, pojęcie wynalazków i przesłanek ochrony patentowej, pojęcie innych przedmiotów prawa własności przemysłowej.

Literatura: STEC, P. (2011), Ochrona własności intelektualnej, Wydawnictwa Branta; MICHNIEWICZ, G. (2010) Ochrona własności intelektualnej, Wydawnictwo C.H. Beck;

Metody oceny: test (podstawą zaliczenia jest uzyskanie minimum 51% odpowiedzi pozytywnych).

Uwagi: