Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10021o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
OCHRONA WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr Anna Kapała (anna.kapala@up.wroc.pl)Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna podstawowe regulacje prawne w zakresie prawa autorskiego i prawa własności przemysłowej. Zna pojęcie utworu i wie w jakim zakresie i jakim podmiotom przysługuje ochrona prawnoautorska. Odróżnia autorskie prawa osobiste oraz majątkowe i zna roszczenia z nich wynikające. Zna pojęcie plagiatu. Potrafi odnaleźć regulacje prawne właściwe dla wynalazków, wzorów użytkowych, wzorów przemysłowych, znaków towarowych, oznaczeń geograficznych i topografii układów scalonych.Kompetencje:
Dzięki nabytej wiedzy student może świadomie zawierać umowy dotyczące praw autorskich, korzystać z utworów chronionych prawem autorskim w zakresie nienaruszającym ustawy o ochronie praw autorskich i uczestniczyć w postępowaniu przed organami patentowymi.Wymagania wstępne:
podstawy prawaTreści kształcenia:
pojęcie własności intelektualnej, przedmiot i podmiot prawa autorskiego, treść autorskich praw osobistych i autorskich praw majątkowych, pojęcie plagiatu i dozwolonego użytku osobistego; prawa własności przemysłowej, pojęcie wynalazków i przesłanek ochrony patentowej, pojęcie innych przedmiotów prawa własności przemysłowej. Literatura:
STEC, P. (2011), Ochrona własności intelektualnej, Wydawnictwa Branta;
MICHNIEWICZ, G. (2010) Ochrona własności intelektualnej, Wydawnictwo C.H. Beck;
Metody oceny:
test (podstawą zaliczenia jest uzyskanie minimum 51% odpowiedzi pozytywnych).Uwagi: