Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10025f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
NEGOCJACJE. PODSTAWY TEORII NEGOCJACJI.Kierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. Krystyna SkurjatJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zna podstawy teorii negocjacji. Dowiedział się, jak zapewnić efektywność negocjacji. Poznał style negocjacji rzeczowych pozycyjnych, manipulacyjnych. Dowiedział się o warunkach rozwiązywania sporów indywidualnych i przyczynach tego typu konfliktów.Kompetencje:
Zajęcia dostarczyły wiedzy potrzebnej w procesie komunikacji interpersonalnej,
pozwoliły zapoznać się z warunkami prowadzenia skutecznych negocjacji, wskazały, jak myśleć w kategoriach zysku i straty w sytuacjach konfliktowych, umożliwiły poznanie zasad i technik negocjacji manipulacyjnych.
Wymagania wstępne:
Przedmioty humanistyczne w zakresie szkoły średniej.Treści kształcenia:
Poziomy negocjacji, przebieg negocjacji w warunkach: a) wyraźnej różnicy sił
b) względnej równowagi sił - jako podstawa konstruktywnych negocjacji, etap właściwych negocjacji: czynności i reguły, problemy wynikające z procesu negocjacji, konflikty, sztuka prowadzenia sporów, błędy w negocjacjach, istota i techniki negocjacji manipulacyjnych, dwustronne rozwiązywanie konfliktów.
Literatura:
S. Borkowska, Negocjacje zbiorowe, Warszawa 1997, Jasiakiewicz M., Soroka J., Psychologiczne uwarunkowanie kierowania ludźmi w organizacji, Wrocław 1999, Kälin K., P. Müri P., Kierować sobą i innymi, Kraków 1998.Metody oceny:
obowiązkowe zaliczenie pisemne lub ustne .Wymagany poziom wiedzy do
zaliczenia–60%. Uwagi: