Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20220f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
ORGANIZACJA PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W UNII EUROPEJSKIEJKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Marian Kuczaj, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student zdobywa wiedzę praktyczną o uregulowaniach prawnych dotyczących spełnienia standardów w dziedzinie ochrony środowiska, zwierząt gospodarskich i konsumenta a uzyskaniem dopłat bezpośrednich oraz o zarządzaniu fermą zwierząt gospodarskich. W szczególności zna różne formy organizacji gospodarstw, systemy utrzymania, obrotu i transportu zwierząt; nowoczesne technologie produkcji zwierzęcej oraz metody oceny jakości surowców zwierzęcych w świetle wymogów UE.Kompetencje:
Ukończenie kursu pozwoli zarządzać fermą zwierząt gospodarskich świetle zasad wzajemnej zgodności (ang. cross-compliance); na podjęcie pracy w instytucjach pracujących w otoczeniu rolnictwa; praktycznie wykorzystać uregulowania prawne dotyczące spełnienia standardów w dziedzinie ochrony środowiska, zwierząt gospodarskich i konsumenta a uzyskaniem dopłat bezpośrednich.Wymagania wstępne:
Hodowla szczegółowa zwierząt gospodarskichTreści kształcenia:
Zarządzanie stadem zwierząt w gospodarstwie, organizacja hodowli zwierząt gospodarskich, systemy utrzymania zwierząt, nowoczesne technologie produkcji mleka, mięsa, wełny, jaj, jakość produktów zwierzęcych, standardy higieniczne, dobrostan zwierząt oraz ochrona środowiska w produkcji zwierzęcej, znakowanie i identyfikacja zwierząt oraz rynek produktów zwierzęcych w świetle uregulowań prawnych Unii Europejskiej.Literatura:
Grandin T. (2007). Livestock handling & transport (Postepowanie i transport ze Zwierzętami). Wyd. CABI, WB
Kuczaj M. (2009). Hodowla bydła i produkcja mleka, Wyd. II
Litwińczuk i wsp. (2004). Surowce zwierzęce. Wyd. PWRiL Warszawa
Małysz J., Trziszka T. (1998): Rynek rolny w świetle wymogów Unii Europejskiej
Urban R. i wsp. (2008). Wpływ integracji z Unią Europejską na polską gospodarkę żywnościową. Wyd. IERiGŻ, Warszawa nr 90
Zombirt J. (2008). Mechanizmy rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Wyd. Difin, Warszawa
Inne: Dzienniki ustaw, Dyrektywy unijne, Biuletyn Informacyjny MRiRW, Medycyna Wet., Przegląd Hod., Top Agrar, Życie Weterynaryjne
Internet: www.agronews.com.pl, www.abc.com.pl, www.europa.eu, www.eur-lex.europa.eu, www.agroinfo.pl, www.arr.gov.pl, www.arimr.gov.pl, www.mrr.gov.p, www.wetgiw.gov.plMetody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeńUwagi: