Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10035o13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
ŻYWIENIE ZWIERZĄTKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Stanisław KrzywieckiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W01 – student zna składniki pokarmowe pasz i ich przemiany w organizmie zwierząt [BH1_W14];
W02 - zna wartość pokarmową pasz i wie jak tę wartość określić [BH1-W08]
W03- ma wiedzę dotyczącą substancji antyżywieniowych w paszach naturalnych [BH1_W01].
W04 - zna metody konserwacji pasz i skutki zdrowia dla zwierząt i konsumentów wynikające ze stosowania nieodpowiedniej jakości pasz [BH1_W06].
W05- wykazuje znajomość zasad żywienia zwierząt [BH1_W12]
Umiejętności:
U01 - potrafi oznaczyć składniki pokarmowe w różnych paszach i określić ich wartość pokarmową [BH1_U11];
U02 – posiada umiejętność rozpoznania pasz zainfekowanych grzybami i podejmować decyzje dotyczące oceny takiej kontaminacji [BH1_U01];
U03 – umie ocenić przydatność różnych surowców do kiszenia, zastosować właściwą technologie tego sposobu konserwacji i ocenić jakość kiszonki [BH1_U11];
U04 – zna metody produkcji siana i potrafi ocenić jakość tej paszy i jej przydatnośc w żywieniu zwierząt [BH1_U11];
U05- Posiada zdolność konstruowania i bilansowania dawek pokarmowych oraz mieszanek pasz treściwych dla zwierząt [BH1_U08];.
Kompetencje:
K01 – ma świadomość oddziaływania nieodpowiednio dobranych pasz i nieprawidłowego żywienia zwierząt na zdrowie zwierząt, efekty produkcyjne oraz jakość uzyskiwanych produktów [BH1_K04]; [BH1_K07];
K02 – potrafi poprawnie konstruować dawki pokarmowe dla zwierząt warunkujące opłacalną produkcję zdrowej żywności [BH1_K08];
K03 - rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie [BH1_K01];
Wymagania wstępne:
biochemia, fizjologia zwierząt.Treści kształcenia:
Składniki pokarmowe oraz ich przemiany w organizmie zwierząt. Mierniki wartości pokarmowej pasz. Składniki mineralne i witaminy oraz ich znaczenie w żywieniu zwierząt. Wartość pokarmowa pasz ze szczególnym uwzględnieniem składników antyżywieniowych. Konstruowanie modeli żywieniowych uwzględniających pasze z ekologicznej produkcji.Literatura:
1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomwy podręczniki pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa 2110, 2005.
2. Chachułowa J: Pasze. Praca zbior. Pod red. Wyd. SGGW, Warszawa 1996.
3. Żywienie bydła, Pr. Zbiorowa pod red. J. Mikołajczak, Wyd. Uczelniane ATR w Bydgoszczy, 2006.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: Indywidualne na podstawie bieżącej oceny ustnych wypowiedzi z zakresu procedur analitycznych i umiejętności wykorzystania wyników analiz do określenia wartości pokarmowej pasz oraz ocen z dwóch kolokwów. I - obejmujące ćwiczenia laboratoryjne (1-7).
II- dotyczące ćwiczeń audytoryjnych (8-15) i obejmujące oceny wartości pokarmowej pasz (strawność składników, wyliczenia energii i bilansowanie dawek pokarmowych, czystość mikrobiologiczna pasz). Obecność na ćwiczeniach jest oboUwagi: