ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20116f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Zarządzanie projektami europejskimi
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Tomasz Szuk
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje pojęcia z zakresu zarządzania projektem; zna koncepcję matrycy logicznej; przedstawia zasady analizy finansowej i ekonomicznej. Umiejętności: Student potrafi skonstruować matrycę logiczną dowolnego projektu; potrafi zaplanować i ocenić projekt; oblicza wskaźniki efektywności finansowej i ekonomicznej projektu.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student współpracuje w zespole przy sporządzaniu i ocenie projektów europejskich.

Wymagania wstępne: ekonomia

Treści kształcenia: Koncepcja cyklu projektu, Koncepcja matrycy logicznej, Montaż finansowy projektu, Analiza kosztów i korzyści CBA, Analiza finansowa, Analiza ekonomiczna, Analiza ryzyka.

Literatura: 1. Filipiak B., Guranowski A., Hołub-Iwan J., Dylewski M. 2009. Zarządzanie finansami projektu europejskiego. C. H. Beck; 2. Grzeszczyk T. A. 2008. Ocena projektów europejskich 2007-2013. Placet; 3. Grzeszczyk T. A. 2006. Metody oceny projektów z dofinansowaniem UE. Placet; 4. Kasprzak R. 2009. Fundusze unijne - szansa na rozwój małych i średnich przedsiębiorstw. One Press Gliwice; 5. Kawa P., Wydymus St. 1998. Metodologia oceny efektywności projektów inwestycyjnych według standardów Unii Europejskiej. Wyższa szkoła zarządzania i bankowości w Krakowie; 6. Manikowski A., Tarapata Z. 2004. Metody oceny projektów gospodarczych. Warszawa, Wyższa Szkoła Ekonomiczna. 7. Praca zbiorowa pod red. Trocki M., Grucza B. 2007. Zarządzanie projektem europejskim. PWE Warszawa; 8. Rogowski W. 2004. Rachunek efektywności przedsięwzięć inwestycyjnych, Kraków, Oficyna Ekonomiczna.

Metody oceny: zadanie projektowe

Uwagi: