Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20278f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Flawonoidy w biotechnologii, farmacji i przemyśle spożywczymKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Edyta Kostrzewa-SusłowJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student wskazuje zależności miedzy strukturą związku flawonoidowego, a jego właściwościami. Charakteryzuje rolę związków flawonoidowych zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych.
Umiejętności:
Student pojektuje biokatalizowane reakcje związków flawonoidowych i weryfikuje je pod kątem uzyskania nowych pochodnych o interesujących właściwościach biologicznych.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Posiada świadomość dobroczynnej mocy związków flawonoidowych w walce z chorobami cywilizacyjnymi.
Wymagania wstępne:
chemia organiczna, biochemiaTreści kształcenia:
Budowa i klasyfikacja flawonoidów. Rola flawonoidów w organizmach roślinnych. Właściwości biologiczne flawonoidów. Struktura a właściwości przeciwutleniające. Przyswajanie i metabolizm związków flawonoidowych. Mikrobiologiczne i enzymatyczne transformacje flawonoidów. Flawonoidy nie występujące w przyrodzie, ich właściwości i zastosowanie. Związki kompleksowe bioflawonoidów i ich pochodnych z jonami metali. Flawonoidy jako nutraceutyki.Literatura:
1. Di Carlo G., Mascolo N., Izzo A.A., Capasso F. (1999) Flavonoids: old and new aspects of a class of natural therapeutic drugs. Life Science, 65, 4, 337-353; 2. Harborne J.B. (1988) The Flavonoids, Chapman and Hall, London, 1988; 3. Harborne J.B.(1997) Ekologia biochemiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1997; 4. Harborne J.B., Baxter H. (1999) The Handbook of Natural Flavonoids, John Wiley & Sons, Chichester, 1999; 5. Kączkowski J. (1993) Biochemia roślin, tom 2, PWN, Warszawa, 1993.
Metody oceny:
Egzamin pisemnyUwagi: