Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10144o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
RachunkowośćKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 12 / 0Prowadzący:
dr inż. Lech PaczkowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna istotę i potrzebę prowadzenia rachunkowości w jednostkach gospodarczych. Posiada wiedzę na temat zasad ewidencji zaszłości gospodarczych oraz podstawowych dokumentów służących ocenie wyników gospodarowania. Uzyskuje także wiedzę na temat majątku firmy oraz zakresu analizy ekonomicznej jednostki.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia ewidencję prostych zdarzeń gospodarczych, pozwala na tworzenie dokumentów finalnych i ocenę uzyskanych wyników prowadzenia działalności w ramach wielokryterialnej analizy ekonomicznej przedsiębiorstwa.Wymagania wstępne:
podstawy ekonomii, mikroekonomiaTreści kształcenia:
System informacyjny rachunkowości. Podstawy prawne. Zakres i zasady prawidłowej rachunkowości. Dokumentacja procesów gospodarczych. Księgi rachunkowe. Metody i terminy inwentaryzacji. Aktywa trwałe i obrotowe. Rozrachunki i obliczenia. Charakterystyka kosztów i przychodów w księgach rachunkowych. Kapitały. Fundusze i rezerwy. Sprawozdawczość finansowa.Literatura:
1. Kiziukiewicz T. (pod red.), Rachunkowość. Zasady prowadzenia w jednostkach gopodarczych. Wydaw. i Doradztwo Ekspert, Wrocław 2000; 2. Matusewicz J., Matusewicz P., Rachunkowość od podstaw. Wyd. Finanse-Servis. Zesp. Dorad. Finans. Księg. W-wa 2003; 3. Maciejewska J., Rachunkowość finansowa, Wyd. Szkolne i Pedagogiczne SA, W-wa 2000; 4. Nowak E., Rachunkowość kosztów przedsiębiorstwa. Wydaw. i Doradztwo Ekspert, Wrocław 2001; 5. Olchowicz J., Podstawy rachunkowości. Vademecum rachunkowości Difin, W-wa 2002.Metody oceny:
Egzamin pisemny, zaliczenie ćwiczeń.Uwagi: