ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20267o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Towaroznawstwo produktów spożywczych pochodzenia roślinnego
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Zygmunt Gil
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu kontroluje surowiec i produkty roślinne w aspekcie ich jakości.

Kompetencje: Ukończenie kursu pozwoli na właściwy dobór surowca o najlepszych parametrach jakościowych.

Wymagania wstępne: Chemia żywności

Treści kształcenia: Jakość surowców zbożowych w zależności od czynników środowiska. Ocena jakości surowców roślinnych (zbóż, ziemniaka, owoców i warzyw). Technologia procesu ich przetwarzania w różnych przemysłach (młynarskim, piekarskim, ziemniaczanym, owocowo-warzywnym) oraz ocena ich finalnych produktów.

Literatura: 1. Potato science and technology, Lisińska G., Leszczyński W., Appl. Science Publisher, London, New York 1989; 2. Potato processing, Talburt F., Smith O., Van Nostrand Reinhold, New York 1987; 3. Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Red. Świderski F., Wyd. SGGW, Warszawa 2003; 4. Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. Oszmiański J., Wyd. AR, Wrocław 2002; 5. Surowce mączne i kaszowe, Jankowski G., WNT, Warszawa 1988; 6. Technologia przemysłowej produkcji makaronu, Obuchowski W., Wyd. AR, Poznań 1997.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny.

Uwagi: