Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20271o13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Współczesne trendy w technologii żywności I (surowce roślinne)Kierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Zygmunt GilJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna współczesne problemy przemysłu spożywczego – wskazuje na postęp w pozyskiwaniu surowców – opisuje nowe technologie stosowane w przetwórstwie surowców roślinnych - definiuje nowe asortymenty produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego.
Umiejętności:
Student opracowuje receptury na nowe artykuły żywnościowe – podejmuje działania związane z wdrażaniem nowych technologii przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego – doskonali proces technologiczny - nakreśla kierunki zmian techniczno-technologicznych w zakładzie produkcyjnym.
Kompetencje społeczne:
Student jest świadomy konieczności wprowadzania postępu techniczno-technologicznego w zakładzie przetwórstwa surowców roślinnych – jest kreatywny w kształtowaniu polityki strategicznej firmy.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student jest świadomy konieczności wprowadzania postępu techniczno-technologicznego w zakładzie przetwórstwa surowców roślinnych – jest kreatywny w kształtowaniu polityki strategicznej firmy.
Wymagania wstępne:
kierunkowe technologie żywności
Treści kształcenia:
Nowe kierunki przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego- zbóż, owoców i warzyw, ziemniaka . Trendy w technologii tłuszczów i wyrobów cukierniczych.
Literatura:
1. Materiały z konferencji i sympozjów naukowych; 2. Artykuły z czasopism naukowych krajowych i zagranicznych; 3. Erickson M.D. Deep frying: chemistry, nutrition and practical applications. AOCS Press, 2007.
Metody oceny:
Uwagi: