Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20102f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Wybrane zagadnienia z technologii piwowarskiejKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. nadzw. Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu definiuje technologiczną przydatność surowców piwowarskich; zna charakterystykę i możliwości wykorzystania surowców pomocniczych; ma wiedzę o metodach wytwarzania i stabilizacji piwa; opisuje czynniki determinujące jakość piwa; zna sensoryczne i instrumentalne metody oceny jakości piwa; identyfikuje wady piwa.
Kompetencje:
Student ocenia przydatność surowców piwowarskich; dobiera odpowiednie materiały pomocnicze; szacuje zużycie surowców i materiałów; rozwiązuje podstawowe problemy technologiczne; analizuje czynniki determinujące jakość piwa; stosuje właściwe metody sensorycznej i instrumentalnej oceny piwa; opisuje przyczyny oraz wskazuje możliwości unikania wad jakościowych produktu.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student ma świadomość tego, jak ważna jest organizacja pracy oraz przestrzeganie procedur w browarze; jest zdolny do podejmowania podstawowych zadań technologicznych.
Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacjiTreści kształcenia:
Charakterystyka podstawowych surowców piwowarskich (ziarno jęczmienia, surowce niesłodowane, chmiel, drożdże, woda) oraz materiałów pomocniczych (środki do stabilizacji piwa, preparaty enzymatyczne, środki dezynfekujące). Technologiczne aspekty produkcji piwa. Czynniki wpływające na jakość i stabilność piwa. Składniki piwa. Ocena sensoryczna i instrumentalna piwa. Wady piwa.Literatura:
1. The Biotechnology of Malting and Brewing, Hough J., S., Cambridge 1985; 2. Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg 1998; 3. Technologia piwa i słodu, Kunze W., Piwochmiel Sp. z o.o., Warszawa 1999; 4. Malt and Malting, Briggs D.E., Blackie A & P, London 1998. Metody oceny:
egzamin pisemnyUwagi: