Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20213f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Niekonwencjonalne procesy biotechnologiczneKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inz. Piotr JuszczykJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student ma ogólną wiedzę dotyczącą produkcji biodiesla i mikrodiesla – zna właściwości surowców odpadowych powstających w tym procesie – opisuje szlaki metaboliczne przemian glicerolu w komórce- wskazuje sposoby mikrobiologicznego zagospodarowania glicerolu odpadowego - opisuje zjawiska zachodzące w mikrobiologicznym ogniwie paliwowym (MFC)- proponuje sposoby wykorzystania mikrobiologicznych ogniw MFC - zna podstawy systematyki, ekologii i biotechnologicznego wykorzystania mikroalg, przedstawicieli Archeobakterii, drożdży Rhodotorula i bakterii octowych.
Umiejętności
Student wskazuje różnice w produkcji biodiesla przy użyciu metody chemicznej i mikrobiologicznej - proponuje biotechnologiczne procesy stosowane w waloryzacji odpadów z produkcji biodiesla – projektuje podstawowe mikrobiologiczne ogniwo paliwowe - wskazuje możliwości wykorzystania drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych.
Kompetencje:
Wykazuje dbałość o środowisko przyrodnicze człowieka i równowagę ekologiczną – ma świadomość zagrożeń związanych z zanieczyszczeniem środowiska przez surowce odpadowe z produkcji biodiesla.
Wymagania wstępne:
biologia, biochemia, mikrobiologia ogólna Treści kształcenia:
Metody biotechnologiczne w procesie produkcji biodiesla (hodowla mikroalg, preparaty enzymatyczne). Waloryzacja odpadów pochodzących z produkcji biodiesla. Wykorzystanie bakterii octowych, drobnoustrojów metylotroficznych, przedstawicieli Archeae, w procesach biotechnologicznych. Produkcja L-fenyloalaniny. Biologiczna produkcja witaminy C. Mikrobiologiczne ogniwa paliwowe (MFC).
Literatura:
1. Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2000; 2. Biotechnology, Vol.7, Products of secondary metabolism, , Rehm H., J., Reed G., Ed. Kleinkauf H., Dohren H., VCH Weinheim, New York 1996; 3. Microbial Conversions of Raw Glycerol, Ed. Aggelis G., Nova Science Publishers Inc., New York, 2009; 4. Bioprocessing for Value-Added Products from Renewable Resources: New Technologies and Applications, Ed. Shang-Tian Yang, Elsevier Science, Amstedam, 2007; 5. Biologiczne przetwarzanie odpadów, Jędrczak A., PWN, 200; 6. Handbook of microalgal culture : biotechnology and applied phycology, Ed. Richmond A., Blackwell Science, Oxford, 2007.
Metody oceny:
Egzamin pisemny.Uwagi: