Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20097o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Towaroznawstwo produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcegoKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wiesław KopećJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna zasady nowoczesnej oceny towaroznawczej surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym specjalnego przeznaczenia, min. o właściwościach prozdrowotnych z uwzględnieniem instrumentalnych metod analizy produktów spożywczych, posiada podstawowa wiedzę w zakresie zafałszowań żywności i metod ich wykrywania.
Umiejętności:
Student potrafi samodzielnie dokonać oceny towaroznawczej oraz zgodności produktów mięsnych, mleczarskich i drobiarskich z wymaganiami normatywnymi, zna podstawy oceny towaroznawczej surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego z użyciem technik chromatograficznych i biologii molekularnej.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Rozumie złożoność charakterystyk towaroznawczych w tym jakościowych produktów żywnościowych, rozumie konieczność zapewnienia autentyczności i bezpieczeństwa żywności.
Wymagania wstępne:
Podstawy żywienia człowieka, technologie kierunkowe z zakresu przetwórstwa surowców zwierzęcych, instrumentalne metody badania żywności.Treści kształcenia:
Żywność pochodzenia zwierzęcego modyfikowana genetycznie, technologiczne odchylenia jakości przetworów i surowców mięsnych, właściwości prozdrowotne jako element oceny towaroznawczej przetworów pochodzenia zwierzęcego, charakterystyka przetworów typu intermediate moisture food. Ocena towaroznawcza wybranych, niejadalnych surowców pochodzenia zwierzęcego. Zastosowanie chromatografii i technik elektromigracyjnych w ocenie jakości produktów pochodzenia zwierzęcego. Zastosowanie technik biologii molekularnej w wykrywaniu zafałszowań surowców i produktów pochodzących od różnych gatunków zwierząt. Literatura:
1. Przetwórstwo mięsa drobiu. 2009. Praca zbiorowa Red. Kopeć W., Smolińska T.. Wyd. UP Wrocław. 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000. 3. Technologia przetwórstwa mięsa. Olszewski A., WNT, Warszawa 2002. 4. Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997. 5. Ocena i przetwórstwo mięsa. Podręcznik dla studentów. Zin M., Znamierowska A. Rzeszów 2001. Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemnyUwagi:
Wykładowcy: prof. dr hab. inż. Wiesław Kopeć, dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk prof. nadzw., dr inż. Marek Szołtysik