Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20109f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Wybrane zagadnienia z ciastkarstwaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Zofia Karolini-SkaradzińskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student potrafi scharakteryzować poszczególne wyroby ciastkarskie – zdefiniować wady i przyczyny ich powstawania– zna zasady higieny produkcji.
Umiejętności:
Student potrafi prawidłowo prowadzić proces produkcyjny – stosować odpowiednie dodatki – opracowywać nowe receptury.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Ma świadomość odpowiedzialności za realizowane w zespole zadania – wykazuje dbałość o wyposażenie hali produkcyjnej – ma świadomość zagrożeń mikrobiologicznych.
Wymagania wstępne:
chemia, biochemia, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Stosowanie środków spulchniających. Metody produkcji różnych wyrobów ciastkarskich. Zagadnienia sanitarne, przechowalnicze i mikrobiologiczne.Literatura:
1. Ambroziak Z. Produkcja Piekarsko-Ciastkarska, część 1 i 2, WSiP, Warszawa, 2004;
2. Dojutrek Cz., Pietrzyk A. Ciastkarstwo .WSiP, Warszawa, 2005;
3. Przegląd Piekarski i Cukierniczy.
Metody oceny:
zaliczenie pisemneUwagi: