Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20111f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Rozwój nowych technologii w przemyśle jajczarskimKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wiesław KopećJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wymiernym efektem ukończenia kursu powinna być znajomość najnowszych kierunków i technologii stosowanych w produkcji i przetwórstwie jaj.
Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student potrafi opracować technologię produkcji jaj wzbogaconych w składniki odżywcze (nutraceutyki), dobrać preparaty substancji biologicznie aktywnych z jaj do utrwalania żywności. Wymagania wstępne:
Ogólna technologia żywności, Technologia drobiu i jaj, Mikrobiologia żywnościTreści kształcenia:
Najnowsze trendy w produkcji i przetwórstwie jaj, wzbogacanie wartości odżywczej jaj, przemysłowe frakcjonowanie składników jaj i ich wykorzystanie w produkcji żywności oraz medycynie. Literatura:
1. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000.Metody oceny:
zaliczenie ustneUwagi: