ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20111f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Rozwój nowych technologii w przemyśle jajczarskim
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Wiesław Kopeć
Język: polski


Efekty kształcenia: Wymiernym efektem ukończenia kursu powinna być znajomość najnowszych kierunków i technologii stosowanych w produkcji i przetwórstwie jaj.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student potrafi opracować technologię produkcji jaj wzbogaconych w składniki odżywcze (nutraceutyki), dobrać preparaty substancji biologicznie aktywnych z jaj do utrwalania żywności.

Wymagania wstępne: Ogólna technologia żywności, Technologia drobiu i jaj, Mikrobiologia żywności

Treści kształcenia: Najnowsze trendy w produkcji i przetwórstwie jaj, wzbogacanie wartości odżywczej jaj, przemysłowe frakcjonowanie składników jaj i ich wykorzystanie w produkcji żywności oraz medycynie.

Literatura: 1. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000.

Metody oceny: zaliczenie ustne

Uwagi: