ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10066o13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Przechowalnictwo płodów ogrodniczych
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Eugeniusz Kołota, dr hab. Adam Szewczuk, prof. nadzw.
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student posiada umiejętności oceny przydatności uzyskanych w uprawie warzyw oraz owoców do ich krótkotrwałego i długotrwałego przechowywania. Zna warunki w jakich należy przechowywać poszczególne gatunki roślin oraz rodzaje pomieszczeń do przechowywania.

Kompetencje: Po zaliczeniu przedmiotu student będzie mógł być zatrudniony w sferze przechowalnictwa oraz dystrybucji warzyw i owoców na rynku hurtowym i detalicznym.

Wymagania wstępne: Warzywnictwo, Sadownictwo, Fizjologia roślin.

Treści kształcenia: Fizjologiczne przemiany zachodzące w warzywach i owocach przed i w trakcie przechowywania. Warunki i metody przechowywania. Zasady budowy i eksploatacji nowoczesnych obiektów przechowalniczych.

Literatura: 1. Adamicki F., Czerko Z. 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL Poznań. 2. Gajewski M. 2001. Przechowalnictwo warzyw. Wydawnictwo SGGW Warszawa. 3. Lange E., Ostrowski W. 1992. Przechowalnictwo owoców. PWRiL Warszawa.

Metody oceny: Zaliczenie pisemne ćwiczeń. Egzamin pisemny z przedmiotu.

Uwagi: