Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10086o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Podstawy warzywnictwaKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Eugeniusz KołotaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student nabywa wiedzę z zakresu wymagań glebowych i klimatycznych, metod rozmnażania, uprawy, pielęgnacji, zbioru i przechowywania warzyw. Kompetencje:
Umiejętność prowadzenia nowoczesnego gospodarstwa, zajmującego się produkcją warzyw na bezpośrednie zaopatrzenie rynku, dla potrzeb przetwórstwa, zamrażalnictwa i na przechowanie.Wymagania wstępne:
Fizjologia roślin, Gleboznawstwo, Nawożenie roślin ogrodniczychTreści kształcenia:
Podstawowe informacje na temat wartości odżywczej warzyw, wymagań przyrodniczych, możliwości kształtowania mikroklimatu gleby i otoczenia roślin, rejonizacji i metod uprawy, nawożenia, pielęgnacji, metod zbioru i traktowania posprzętnego. Omawiane są podstawy produkcji ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw w polu i pod osłonami.Literatura:
1. Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 2. Knaflewski M./ praca zbiorowa / 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL Poznań. 3. Pudelski T. 1999. Uprawa warzyw pod osłonami PWRiL. Warszawa. 4. Rubatzky V.S., Yamaguchi M., World vegetables principles, production and nutritive values. Chapman and Hall. New York. 1996.Metody oceny:
zaliczenie Uwagi: