ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10086o13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Podstawy warzywnictwa
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Eugeniusz Kołota
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student nabywa wiedzę z zakresu wymagań glebowych i klimatycznych, metod rozmnażania, uprawy, pielęgnacji, zbioru i przechowywania warzyw.

Kompetencje: Umiejętność prowadzenia nowoczesnego gospodarstwa, zajmującego się produkcją warzyw na bezpośrednie zaopatrzenie rynku, dla potrzeb przetwórstwa, zamrażalnictwa i na przechowanie.

Wymagania wstępne: Fizjologia roślin, Gleboznawstwo, Nawożenie roślin ogrodniczych

Treści kształcenia: Podstawowe informacje na temat wartości odżywczej warzyw, wymagań przyrodniczych, możliwości kształtowania mikroklimatu gleby i otoczenia roślin, rejonizacji i metod uprawy, nawożenia, pielęgnacji, metod zbioru i traktowania posprzętnego. Omawiane są podstawy produkcji ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw w polu i pod osłonami.

Literatura: 1. Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 2. Knaflewski M./ praca zbiorowa / 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL Poznań. 3. Pudelski T. 1999. Uprawa warzyw pod osłonami PWRiL. Warszawa. 4. Rubatzky V.S., Yamaguchi M., World vegetables principles, production and nutritive values. Chapman and Hall. New York. 1996.

Metody oceny: zaliczenie

Uwagi: