Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RSSS10161f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Integrowana i ekologiczna uprawa warzyw i owocówKierunek:
Ochrona ŚrodowiskaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska prof. nadzw. UP, dr hab. Adam Szewczuk prof. nadzw.Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student nabywa wiedzy na temat zasad ekologicznej i integrowanej produkcji warzyw i owoców. Przedstawione zostaną najnowsze metody produkcji warzyw i owoców z uwzględnieniem aspektu ekonomicznego, ochrony środowiska i zdrowia konsumenta.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student zdobędzie umiejętność zastosowania różnych metod : genetycznych, agrotechnicznych i biologicznych w produkcji pełnowartościowych warzyw i owoców, uzyskanych bez szkody dla środowiska naturalnego.Wymagania wstępne:
Sadownictwo, Warzywnictwo, Ochrona roślinTreści kształcenia:
Zasady upraw integrowanej i ekologicznej roślin warzywniczych i sadowniczych: rejonizacja upraw, dobór gatunków i odmian, zmianowanie, uprawa roli, nawożenie ochrona roślin, zabiegi pielęgnacyjne.Literatura:
1.Pieniążek S. A. Sadownictwo, 2000. PWRiL Warszawa
2.Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
3.Praca zbiorowa pod red. E. Kołota., 2000. Podstawy ogrodnictwa. Wyd. Szkolne i Pedagogiczne. Warszawa
Metody oceny:
zaliczenieUwagi: