ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10141o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Mechanizacja i podstawy automatyzacji
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Deta Łuczycka
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma elementarną wiedzę w zakresie elementów, układów i systemów automatycznej regulacji stosowanych w przetwórstwie żywności. Posiada wiedzę umożliwiającą samodzielny dobór typowej aparatury automatycznej regulacji oraz orientuje się w zakresie istniejących na rynku rozwiązań technicznych. Umiejętności: Student ma opanowany zakres wiadomości z dziedziny automatyki umożliwia zrozumienie tekstów technicznych i schematów z tego zakresu oraz prowadzenie uzgodnień technicznych ze specjalistami automatykami. Posiada praktyczne umiejętności umożliwiające samodzielny dobór typowej aparatury pomiarowej oraz automatycznej regulacji. Potrafi pod nadzorem wykonać proste zadania badawcze i projektowe.

Kompetencje: Kompetencje społeczne ( postawy): Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się wynikającą z szybkiego postępu techniki i technologii w zakresie technik pomiarowych i sterowania. Potrafi pracować w małym zespole laboratoryjnym oraz kierować nim ponosząc odpowiedzialność za realizacje postawionego zadania. Potrafi określić priorytety służące realizacji postawionego zadania badawczego oraz inżynierskiego.

Wymagania wstępne: matematyka, fizyka

Treści kształcenia: Opis matematyczny obiektów i układów automatyki. Zasady kodowania i przesyłania sygnałów. Komputerowe sterowanie pomiarem. Czujniki, przetworniki, mierniki i rejestratory wielkości fizycznych. Zasady regulacji wielkości fizycznych. Analogowe i cyfrowe regulatory laboratoryjne i przemysłowe. Elementy i układy automatyki zabezpieczeniowej. Zastosowanie układów sterowania i regulacji automatycznej w technologii żywności.

Literatura: 1. Bubnicki Z. 2005 Teoria i algorytmy sterowania WN PWN Warszawa; 2. Dębowski A. 2008: Automatyka. Podstawy teorii WNT; 3. Głocki W. 2008 Układy cyfrowe WSiP; 4. Grzybek A., Grzybek S. 2009 Urządzenia i systemy mechatroniczne – cz 1 i 2 Rea; 5. Kostro J. 2007: Elementy , urządzenia i układy automatyki WSiP; 6. Piotrowski J. 2009: Pomiary. Czujniki pomiarowe wybranych wielkości fizycznych i składu chemicznego WNT.

Metody oceny: kartkówki i zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, egzamin pisemny i ustny

Uwagi: