ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20262o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Technologia produktów zwierzęcych I
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 8
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 60 / 90 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu ma pogłębioną wiedzę na temat składników bioaktywnych mleka, wie jakie preparaty białkowe można z mleka otrzymywać i jakie są ich właściwości funkcjonalne oraz prozdrowotne , wie jakie mogą być prowadzone procesy modyfikacji enzymatycznych białek mleka oraz tłuszczu i laktozy, zna produkty powstające w wyniku tych modyfikacji, zna też nowoczesne techniki i operacje technologiczne w przemyśle mleczarskim, potrafi scharakteryzować procesy wytwórcze i parametry jakościowe produktów wysokotłuszczowych i serowarskich, zna sposoby zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego. Student definiuje zasady produkcji jajczarskiej, w tym systemy utrzymania i żywienia niosek z uwzględnieniem łańcucha produkcyjnego, dobrych praktyk i wymagań prawnych. Opisuje budowę, skład chemiczny, właściwości funkcjonalne, technologię przechowywania oraz przetwórstwo surowca jajczarskiego z uwzględnieniem ważniejszych linii i ciągów technologicznych, identyfikuje zasady izolacji biologicznie aktywnych substancji z treści jaj i możliwości ich wykorzystania w praktyce. Umiejętności: Student potrafi przygotować odpowiednio materiały pomocnicze do procesów przetwórczych w mleczarstwie, dokonuje standaryzacji mleka i przeprowadza proces technologiczny produkcji głównych przetworów mleczarskich, potrafi kontrolować prawidłowość przebiegu poszczególnych operacji technologicznych, umie poprawnie interpretować wyniki analiz laboratoryjnych, przygotowuje bilans całego procesu technologicznego produkcji określonego wyrobu mleczarskiego. Student potrafi dokonać oceny jakościowej surowca jajczarskiego, doradzać w zakresie dystrybucji jaj i metod przechowalniczych, doradzać i uczestniczyć w przygotowaniu projektu technologicznego w przetwórstwie jaj.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student wykazuje dbałość o sprzęt i jakość wykonywanych analiz laboratoryjnych, potrafi pracować w grupie i organizować podział pracy w zespole, ma świadomość odpowiedzialności za jakość wykonywanej pracy podczas procesu technologicznego produkcji żywności dla bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów, zdaje sobie również sprawę ze znaczenia nadzoru dla ekonomiki procesu technologicznego i ekologii. Zna zasady zarządzania procesem technologicznym.

Wymagania wstępne: Chemia i technologia mleka; wiedza z zakresu technologii żywności, żywienia człowieka, mikrobiologii, biochemii.

Treści kształcenia: Bioaktywne składniki mleka. Białka mleka i ich właściwości funkcjonalne. Mleczne preparaty białkowe. Procesy enzymatyczne w przetwórstwie mleczarskim. Kultury starterowe w mleczarstwie. Nowoczesne techniki i technologie w mleczarstwie. Metody ciągłe w produkcji masła. Postęp w technologii serowarstwa. Otrzymywanie laktozy. Nowe produkty mleczarskie. Przetwórstwo serwatki. Nadzór nad jakością. Wartość odżywcza mleka i jego przetworów. Omówienie podstaw zootechnicznych produkcji jajczarskiej, formowanie jaja i fenomen jego budowy i składu chemicznego. Właściwości funkcjonalne. Projektowanie i wzbogacanie jaj w aspekcie ich wartości biologicznej i żywieniowej. Procesy technologiczne i najnowsze osiągnięcia. Izolacja biologicznie aktywnych składników i ich wykorzystanie.

Literatura: 1.Developments in dairy chemistry, Fox P., F., Elsevier Appl. Science Publish London, 1982 2. Modern dairy technology, Robinson R., K., Chapman and Hall, London, 1988 3. Zarys mikrobiologii mleczarskiej, Molska I.,PWRiL, W-wa 1992 4..Jajczarstwo-nauka, technologia, praktyka pod red. T.Trziszki. Wyd.AR Wrocław, 2000. 5. The Amazing Egg, Ed. J.S. Sim, H.H. Sunwoo; 6. Egg Bioscence and Biotechnology, Ed. Y. Mine; 7.World’s Poultry Science Journal 8.Poultry Science 9.Polskie Drobiarstwo

Metody oceny: Aktywność na zajęciach, zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych, raporty z ćwiczeń, zaliczenie kolokwiów oraz egzaminu pisemnego.

Uwagi: