Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10160f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Technologia owoców i warzywKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Jan OszmiańskiJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student - zna podstawowe wymagania dotyczące surowców, materiałów pomocniczych, parametrów procesu technologicznego oraz oceny jakości i warunków przechowywania konserw i przetworów z owoców i warzyw -ma ogólną wiedzę o analizach składników surowców i potrafi ocenić jakość produktów gotowych.
Umiejętności:
Student potrafi dobierać operacje technologiczne oraz urządzenia do procesów przetwarzania owoców i warzyw na przetwory i konserwy – obliczać zapotrzebowanie na odpowiednie surowce i maszyny konieczne do zrealizowania technologii przetwarzania owoców i warzyw - wykonywać oznaczenia niezbędne w kontroli przebiegu operacji technologicznych i gotowego produktu - oceniać jakość surowców owocowych i warzywnych oraz produktów z nich wytworzonych – podejmować pracę na liniach technologicznych i w laboratoriach zakładowych - zaplanować i zorganizować technologię produkcji wybranych przetworów i konserw z owoców i warzyw jak: mało przetworzone produkty, przeciery, marynaty, i konserwy owocowe, warzywne, warzywno-mięsne i przetwory dla dzieci.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Wykazuje świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo żywności dla konsumentów – rozumie konieczność przestrzegania warunków i parametrów procesu technologicznego wpływających na jakość wyrobów gotowych – cechuje się otwartością na nowości z zakresu doskonalenia zawodowego.
Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywności Treści kształcenia:
Charakterystyka i przydatność surowca do produkcji konserw i przetworów z owoców i warzyw. Przebieg procesu technologicznego produkcji przecierów, marynat, konserw owocowych, warzywnych, warzywno-mięsnych oraz przetworów dla dzieci. Metody i urządzenia do utrwalania konserw i przetworów z owoców i warzyw. Ocena jakości i przechowywanie konserw i przetworów z owoców i warzyw.Literatura:
1. Zadernowski R., Oszmiański J., Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Wyd. ART Olsztyn 1994, 2. Jarczyk A., Berdowski J., B., Przetwórstwo owoców i warzyw, cz. 1, 2, WSiP 1997,1999; 3. Postolski J., Gruda Z. – Zamrażanie żywności. WNT, W-wa, 1985. 4. Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A., Jarczyk A.: Technologia produktów owocowych i warzywnych. PWRiL, W-wa, 1973.Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny lub ustnyUwagi: