Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10159f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Przetwórstwo ziemniaczaneKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Agnieszka Kita, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna właściwości i skład chemiczny przerabianego surowca, zmiany zachodzące w czasie przetwarzania ziemniaka, maszyny i urządzenia, linie technologiczne, kontrolę jakości surowca i produktów gotowych.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z zarządzaniem i organizacją produkcji oraz kontrolą jakości w zakładach przetwórstwa ziemniaczanego.Wymagania wstępne:
ogólna technologia żywności, technologia węglowodanów, chemia żywności, żywienie człowiekaTreści kształcenia:
Struktura zużytkowania ziemniaka. Zakłady przetwórstwa ziemniaczanego w Polsce. Przydatność odmian ziemniaka do przetwórstwa w różnych gałęziach produkcji. Technologia krochmalnictwa. Technologia produkcji wyrobów suszonych, smażonych i konserwowanych z ziemniaka. Maszyny i urządzenia. Produkty ekstrudowane, typy ekstruderów. Technologia produkcji różnych produktów przekąskowych i ich jakość.Literatura:
1. Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M., Wyd. Naukowe „Akapit”, Kraków 1999; 2. Potato science and technology. Lisińska G., Leszczyński W., London, New York 1989; 3. Potato processing. Talburt F., Smith O., Van Nostrand Reinhold Publisher, New York 1987. Metody oceny:
Egzamin ustny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: