Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20175o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Żywienie i dietetykaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Jadwiga BiernatJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu żywienia człowieka. Student opisuje i charakteryzuje różne diety, stosowane w wybranych schorzeniach. Student potrafi zidentyfikować i wskazać czynniki ryzyka otyłości, nadwagi, miażdżycy i cukrzycy. Student umie zdefiniować wybrane schorzenia dietozależne. Student potrafi dobrać, zaproponować i wyliczać odpowiednią dietę do danego schorzenia. Student potrafi formułować skutki niewłaściwego odżywiania się. Student potrafi rozpoznać i identyfikować zagrożenia związane z niewłaściwym odżywianiem się. Student potrafi wymieniać zastosowanie nutrigenomiki w dietetyce. Student potrafi wyszukać i wytłumaczyć cele stosowania diet i nutrigenomiki w żywieniu.
Umiejętności:
Student potrafi zaprojektować i zaprezentować różne programy edukacyjne w zakresie żywienia człowieka. Student potrafi analizować i formułować cele zastosowania i wykorzystywania różnych diet. Student potrafi interpretować zalecenia żywieniowe w różnych schorzeniach. Student potrafi planować, obliczać i weryfikować różne diety w wybranych schorzeniach. Student potrafi łączyć zastosowanie dietetyki z nutrigenomiką. Student potrafi opracowywać i dobierać sposób żywienia dla różnych grup ludności. Student potrafi wyszukiwać i posłużyć się informacjami dotyczącymi różnych zagadnień związanych z żywieniem człowieka.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student ma świadomość współpracy dietetyka z chorym. Student ma świadomość ważności i istoty diet w różnych schorzeniach. Ma świadomość odpowiedzialności za wdrażanie różnych programów profilaktycznych w społeczeństwie. Student ma świadomość postępowania zgodne z zasadami etyki.
Wymagania wstępne:
chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia, podstawy żywienia człowieka, podstawy genetykiTreści kształcenia:
Podstawowe wiadomości o składnikach odżywczych i nieodżywczych: ich budowa, metabolizm, zapotrzebowanie, występowanie w żywności. Charakterystyka żywieniowa podstawowych grup produktów spożywczych. Bilans energii i kontrola masy ciała. Zalecenia żywieniowe. Piramida żywieniowa. Charakterystyka i zastosowanie różnych diet w wybranych schorzeniach i stanach fizjologicznych.Literatura:
1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego PWN 2000;
2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod red. J. Hasika, J. Gawęckiego PWN 2000;
3. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000;
4. Białka w żywności i żywieniu; Prawda o tłuszczach; Współczesna wiedza o węglowodanach; pod red. Jana Gawęckiego, Wydawnictwo AR Poznań, Instytut Danone Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia 1996-1998;
5. Żywienie człowieka – ćwiczenia, J. Gawęcki, J. Jeszka, PWN 1995;
6. „Podstawy nauki o żywieniu człowieka” – red. J. Biernat, WUP, 2009;
7. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę);
8. „Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu” J. Gawęcki, T. Mossor-Pietraszewska, PWN Warszawa 2004.
Metody oceny:
pisemne zaliczenie wykładów, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60 %Uwagi: