Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20177o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Współczesne trendy w technologii żywności II (surowce zwierzęce)Kierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wiesław KopećJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student posiada specjalistyczną, poszerzoną wiedzę nt. nutraceutyków i przeciwutleniaczy pozyskiwanych z surowców zwierzęcych oraz wybranych zagadnień automatyzacji procesów w przetwórstwie surowców. zwierzęcych. Zna w szerokim zakresie rodzaje i typy żywności funkcjonalnej.
Umiejętności:
Student potrafi opracować recepturę produktu opartego o surowce zwierzęce o cechach żywności funkcjonalnej. Wyszukiwać i korzystać niekonwencjonalnych źródeł substancji bioaktywnych.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Rozumie potrzebę postępu techniczno-technologicznego w przetwórstwie surowców zwierzęcych, rozumie zagadnienia prawne związane ze stosowaniem substancji bioaktywnych w produkcji żywności.
Wymagania wstępne:
ogólna technologia żywności, inżynieria procesowa, maszynoznawstwoTreści kształcenia:
Zastosowania niekonwencjonalnych przeciwutleniaczy w produktach pochodzenia zwierzęcego typu żywności funkcjonalnej, probiotyki w produktach mleczarskich i mięsnych, nutraceutyki w treści jaj, postęp w procesach pakowania i automatyzacji procesów jednostkowych w przetwórstwie surowców zwierzęcych.Literatura:
1.Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Franciszek Świderski Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003; 2.Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000; 3.Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997.
Metody oceny:
egzamin ustnyUwagi: