ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20179o13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Biotechnologia żywności – nowe trendy
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Anita Rywińska, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje i rozróżnia rodzaje biotechnologii – wymienia najważniejsze osiągnięcia biotechnologii XX i XXI wieku – rozróżnia i opisuje surowce i środowiska hodowlane – ma ogólną wiedzę o potencjale aplikacyjnym mikroorganizmów i glonów – wylicza i opisuje wady i zalety wykorzystania GMO - wykazuje się znajomością terminologii mikrobiologicznej. Umiejętności: Student potrafi koordynować pracą w laboratorium mikrobiologicznym i biotechnologicznym – potrafi zaplanować proste doświadczenia z zakresu biotechnologii i dobrać drobnoustroje do biosyntezy określonych metabolitów oraz zinterpretować uzyskane wyniki - stosuje się do zasad bezpiecznej pracy z drobnoustrojami. Potrafi stosować metody biotechnologiczne do utylizacji produktów odpadowych z przemysłu rolno-spożywczego.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student ma świadomość odpowiedzialności w pracy z drobnoustrojami – wykazuje otwartość na nowoczesne techniki i osiągnięcia biologii molekularnej – jest kreatywny w działaniach zespołowych – wykazuje dbałość o powierzony materiał mikrobiologiczny oraz odpowiedzialność za sprzęt.

Wymagania wstępne: biologia, biochemia, mikrobiologia ogólna

Treści kształcenia: Podstawy systematyki bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych. Zarys fizjologii drobnoustrojów; odżywianie, oddychanie, wzrost. Drobnoustroje przemysłowe. Przegląd wybranych procesów biotechnologicznych (produkcja biomasy, tłuszczu mikrobiologicznego, kwasów organicznych i erytrytolu). Biotechnologiczne zagospodarowanie produktów ubocznych z przemysłu rolno-spożywczego.

Literatura: 1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B., Rymowicz W., Robak M.: Mikrobiologia ogólna. Wyd. UP we Wrocławiu, 2008; 2. Mikrobiologia żywności – teoria I ćwiczenia, Red. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B., Wyd. UP, Wrocław, 2009; 3. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Chmiel A., PWN 1998; 4. Biotechnologia żywności, Red. Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa 2001; 5. Podstawy biotechnologii, Red. Ratledge C., Kristiansen B., PWN, Warszawa 2011.

Metody oceny: zaliczenie wykładów na ocenę

Uwagi: