ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20274o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Nowe trendy w inżynierii przemysłu spożywczego
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Stanisław Peroń
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma podstawową wiedzę w zakresie nowych tendencji i kierunków w inżynierii Żywności mając na uwadze głównie: bezpieczeństwo pracy, jakość produktu finalnego, oszczędność energii oraz ochronę środowiska. Potrafi nazywać, objaśniać i identyfikować pod względem użyteczności oraz charakteryzować wdrażane do praktyki wybrane urządzenia i operacje jednostkowe. Umiejętności: Student posiada umiejętność wyszukiwania, krytycznej analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji literaturowych i patentowych dotyczących inżynierii żywności. Potrafi oceniać, szacować i weryfikować rozwiązania dotyczące: suszenia i chłodnictwa żywności, technik membranowych, wykorzystania kolektorów słonecznych i pomp ciepła w przemyśle spożywczym, metod odzysku ciepła odlotowego oraz zapobiegania wybuchom pyłów w instalacjach przemysłu rolno spożywczego.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student wykazuje aktywną postawę i kreatywność w zdobywaniu wiedzy. Jest chętny do współpracy w zespole. Ma świadomość konieczności permanentnego dokształcania się.

Wymagania wstępne: podstawowe wiadomości z inżynierii procesowej i ogólnej technologii żywności

Treści kształcenia: Nowoczesne metody suszenia. Wytwarzanie nowych kompozycji produktów spożywczych. Techniki membranowe. Wykorzystanie kolektorów słonecznych i pomp ciepłą w przemyśle spożywczym. Odzysk ciepłą odlotowego. Zapobieganie wybuchom pyłów.

Literatura: Periodyki: Przemysł spożywczy, Chłodnictwo, Przemysł zbożowo-młynarski, Inżynieria rolnicza, Drying Technology, Materiały konferencyjne z zakresu Inżynierii przemysłu spożywczego, Branżowe biuletyny informacyjne, Prospekty firm produkujących aparaturę dla przemysłu rolno-spożywczego.

Metody oceny: egzamin pisemno-ustny po sem. 2

Uwagi: