Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10170o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Ekologia i ochrona środowiskaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 12 / 0Prowadzący:
dr inż. Lesław SzymańskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student potrafi objaśniać zależności pomiędzy ekologią a ochroną środowiska, wskazać źródła zanieczyszczeń środowiska, opisać ich wpływ na zdrowie człowieka, zwierząt, roślin i bezpieczeństwo żywności. Potrafi wymienić zagrożenia związane z niewłaściwą gospodarką odpadami oraz wymieniać zalety czystych technologii.
Umiejętności:
Student potrafi wyszukiwać, oceniać, opracować i zaprezentować materiały dotyczące źródeł zanieczyszczenia środowiska i ich wpływu na zdrowie człowieka , stan środowiska oraz bezpieczeństwo żywności. Potrafi ocenić wpływ złej gospodarki odpadami przemysłu żywnościowego na środowisko.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Wykazuje zrozumienie potrzeby znajomości podstaw ekologii i ochrony środowiska, ma świadomość o ogromnej odpowiedzialności człowieka za ochronę przyrody. Jest chętny do dbałości o jej przyszłość i ma świadomość, że od tego zależy przyszłość następnych pokoleń.
Wymagania wstępne:
chemia, biochemia, mikrobiologia, technologie specjalizacyjne, gospodarka wodno-ściekowaTreści kształcenia:
Podstawy ekologii i ochrony środowiska. Środowisko życia człowieka. Zasoby naturalne. Ochrona atmosfery w tym: zagrożenie atmosfery, zanieczyszczenia pyłowe oraz gazowe i sposoby ich unieszkodliwiania. Ochrona wody. Wpływ zanieczyszczenia wód na jakość żywności. Źródła zanieczyszczeń gleby. Wpływ zanieczyszczeń gleby na jakość żywności i zdrowie człowieka. Metody ochrony gleb, rekultywacja . Zagospodarowanie odpadów. Zagrożenia środowiska związane ze składowiskami odpadów. Źródła skażeń promieniotwórczych i ich wpływ na zdrowie człowieka. Metody zapobiegania skażeniom promieniotwórczym żywności.Literatura:
1. Nawirska A.; Ekologia z elementami ochrony środowiska, Wyd. WSH Wrocław 2006. 2.Pyłka-Gutowska E.: Ekologia z ochroną środowiska .Wyd. Oświata, 2001.; 3. Kluczek J., P., Wybrane zagadnienia z ochrony środowiska Wyd. ATR Bydgoszcz 1999; 4. Rosik-Dulewska.: Podstawa gospodarki odpadami, PWN, Warszawa, 2008.; 5. Korcz A Zagrożenie środowiska naturalnego w Polsce, Płońsk, 2004.; 6. Pyłka-Gutowska E.: Ekologia z ochroną środowiska. Wydawnictwo Oświata, 2001.Metody oceny:
ćwiczenia, projekt, egzamin pisemny lub ustnyUwagi: