Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10166f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Przechowalnictwo produktów rolnychKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu posiada wiedzę na temat przyczyn powstawania strat przechowalniczych ich klasyfikacji oraz sposobów ograniczania; potrafi opisać procesy zachodzące w surowcach po zbiorze; scharakteryzować czynniki wpływające na trwałość przechowalniczą oraz metody jej przedłużania; rozróżnia i opisuje klasyczne i nowoczesne technologie przechowywania produktów rolnych; zna wyposażenie pomieszczeń przechowalniczych oraz optymalne warunki przechowywania poszczególnych surowców roślinnych; umie także oceniać przydatność produktów roślinnych do przechowywania.
Umiejętności:
Student potrafi samodzielnie opracować technologię przechowywania określonych produktów roślinnych w zależności od kierunku ich zagospodarowania. Potrafi także dobrać fizyczne oraz chemiczne metody przedłużania trwałości przechowalniczej surowców roślinnych.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student wykazuje zrozumienie konieczności ograniczania strat ilościowych i jakościowych surowców roślinnych powstających od momentu zbioru aż do ich spożycia; ma świadomość współodpowiedzialności za jakość i bezpieczeństwo żywności oraz środowiska; rozumie ważność przestrzegania zasad bhp w związku z występowaniem zmodyfikowanej atmosfery w obiektach przechowalniczych; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania oraz powierzony sprzęt; jest otwarty na nowe rozwiązania techniczne.
Wymagania wstępne:
biochemia, chemia żywności, ogólna technologia żywności, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Biologiczne, biochemiczne i chemiczne procesy w czasie przechowywania produktów roślinnych w różnych warunkach. Technologia przechowywania ziarna zbóż, ziemniaków, warzyw i owoców. Przechowywanie żywności przetworzonej. Straty podczas przechowywania produktów rolnych.Literatura:
1. Horubała A.: Podstawy przechowalnictwa żywności, PWN, Warszawa 1975; 2. Grzesiuk S., Górecki R.: Fizjologia plonów. Wprowadzenie do przechowalnictwa. Wyd. ATR – Olsztyn 1994. 3. Adamicki F., Czerko Z.: Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka, PWRiL, Poznań 2002; 4. Lange E., Ostrowski W.: Przechowalnictwo owoców, PWRiL, W-wa, 1992. 5. Schulz H., Böttcher H.: Składowanie produktów roślinnych. Wyd. AR w Lublinie 1999. 6. Zin M.: Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008.Metody oceny:
egzamin ustnyUwagi: