Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10167f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Przechowalnictwo owoców i warzywKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Alicja KucharskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu posiada wiedzę na temat procesów oraz technologii przechowywania owoców i warzyw, umie także oceniać przydatność surowców do przechowywania.
Umiejętności:
Student potrafi samodzielnie opracować technologię przechowywania owoców i warzyw w zależności od kierunku ich zagospodarowania. Potrafi także dobrać fizyczne oraz chemiczne metody przedłużania trwałości przechowalniczej.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student wykazuje zrozumienie potrzeby przechowywania surowców roślinnych. Postrzega relacje pomiędzy procesami zachodzącymi w surowcach przechowywanych a ich jakością. Wykazuje dbałość o zachowanie optymalnych warunków przechowywania żywności.
Wymagania wstępne:
Biochemia, chemia żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Biologiczne, biochemiczne i chemiczne procesy w czasie przechowywania owoców i warzyw w różnych warunkach. Technologia przechowywania warzyw i owoców. Przechowywanie żywności przetworzonej. Straty podczas przechowywania.Literatura:
1. Horubała A., Podstawy przechowalnictwa żywności, PWN, Warszawa 1975. 2. Grzesiuk, Górecki, Wprowadzenie do przechowalnictwa, ART Olsztyn 1994. 3. Adamicki F., Czerko Z., Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka, PWRiL, Poznań 2002. 4. Lange E., Ostrowski W., Przechowalnictwo owoców, PWRiL, W-wa, 1992.Metody oceny:
Egzamin, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%. Uwagi: