Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RESS10075o13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Ekonomika gospodarki żywnościowejKierunek:
EkonomiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Danuta GonetJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
WIEDZA:
Student zna powiązania w gospodarce żywnościowej pomiędzy jej ogniwami.
Zna sposoby pozyskiwania i prezentowania danych statystycznych.
UMIEJĘTNOŚCI:
Student analizuje zjawiska ekonomiczne.
Wyciąga wnioski z przeprowadzonych analiz.
Odpowiednio stosuje i wykorzystuje statystyczne materiały źródłowe, dotyczące problemów gospodarki żywnościowej.
Kompetencje:
KOMPETENCJE SPOŁECZNE:
Student docenia znaczenie samodzielnego i permanentnego poszerzania swojej wiedzy z zakresu ekonomiki gospodarki żywnościowej.
Podejmuje wyzwanie podjęcia aktywnej i kreatywnej pracy indywidualnej bądź w zespole.
Wymagania wstępne:
Wybrane zagadnienia z mikro- i makroekonomiiTreści kształcenia:
Potrzeby żywnościowe na tle spożycia materialnego. Definicja żywności i jej rodzaje. Bezpieczeństwo żywnościowe i rola państwa w jego realizacji. Dywagacje dotyczące pojęcia gospodarki żywnościowej i agrobiznesu. Otoczenie instytucjonalne gospodarki żywnościowej. Działy i gałęzie gospodarki narodowej uczestniczące w wytwarzaniu żywności. Charakterystyka poszczególnych elementów składowych gospodarki żywnościowej. Zaopatrzenie gospodarstw rolniczych oraz przemysłu przetwórczego surowców rolniczych w środki oraz usługi niezbędne do produkcji. Cechy szczególne produkcji rolnej. Intensywność rolnictwa. Czynniki produkcji – ziemia, praca, kapitał. Funkcja produkcji w rolnictwie i zasada racjonalnego gospodarowania. Zjawisko substytucji w rolnictwie. Techniki wytwarzania w rolnictwie. Produkcja i nakłady – definicje i sposoby obliczania. Charakterystyka przetwórstwa i obrotu produktów powstałych z surowców rolniczych. Surowce zużywane w przemyśle przetwórczym i pojęcie bazy surowcowej. Powiązania integracyjne w gospodarce żywnościowej i ich wpływ na rolnictwo.Literatura:
1. Kapusta F. – Teoria agrobiznesu. Skrypt AE, Wrocław 2008.
2. Kapusta F. – Agrobiznes. Wyd. Difin, Warszawa 2008.
3. Woś A. – Agrobiznes, t. 1 i 2, Warszawa 1996.
4. Fereniec J. – Ekonomika i organizacja rolnictwa, Key Text, Warszawa 1999.
5. Encyklopedia biznesu. Warszawa 1995.
6. Encyklopedia agrobiznesu. Warszawa 1999.
7. Wydawnictwa okolicznościowe przedstawiające zmiany w rolnictwie.
8. Wydawnictwa IERiGŻ: Raporty, studia i inne.
9. Czasopisma: Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, Roczniki Nauk Rolniczych - Seria G,
Wieś i Rolnictwo.
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy:
Przedmiot kończy się zaliczeniem w formie testu.
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności:
praca domowa - w postaci przygotowania prezentacji ppt oraz referatu - przygotowywana na ćwiczenia (indywidualnie lub zespołowo).
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych:
ocena prezentacji ppt oraz referatu obejmująca: zawartość merytoryczną, dobór źródeł materiału, sposób jego przedstawienia, użytą argumentację oraz ocena Uwagi: