Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20081o13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
REGULACJE PRAWNE PRODUKCJI PASZKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bogusław FuchsJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
W1 - Swobodnie porusza się w regulacjach prawnych dot. przemysłu paszowego. Posiada podstawową wiedzę z przepisów prawnych dot. obrotu produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, materiałów paszowych, i dodatków paszowych stosowanych w produkcji pasz, i żywienia zwierząt [BH2-W03; R2A_W02].
W2 - Zna punkty krytyczne produkcji pasz, zasady prowadzenia nadzoru podczas produkcji pasz, kontroli warunków przechowywania materiałów paszowych, dodatków paszowych i pasz oraz ich obrotu [BH2-W10; R2A_W05].
U1 - Potrafi ocenić jakość materiałów i dodatków paszowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego [BH2-U07; R2A_U06].
U2 - Potrafi zorganizować kontrolę czynników zagrożeń na wszystkich etapach produkcji materiałów paszowych i pasz, zgodnie z zasadą „od pola do stołu konsumenta”. Posiada umiejętność wykorzystania punktów kontroli podczas produkcji pasz [BH2-U04; R2A_U04; R2A_U06; BH2-U12; R2A_U07].
U3 - Posiada umiejętność przygotowania opracowania pisemnego i ustnego wystąpienia dot. interpretacji przepisów prawnych [BH2-U13; R2A_U08; BH2-U14; R2A_U09].Kompetencje:
K1 - Ma świadomość zapewnienia bezpieczeństwa i jakości wytwarzanych produktów na wszystkich etapach jej produkcji oraz doskonalenia technik, technologii i organizacji produkcji materiałów paszowych [BH2-K05; R2A_K05].
K2 - Ma świadomość konieczności podjęcia kompleksowych działań i przestrzegania wymagań w zakresie zapewnienia odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych w produkcji pasz. Ma świadomość dążenia do uzyskania na każdym etapie produkcji materiałów paszowych i pasz wolnych od różnego rodzaju czynników zagrożeń (skażeń substancjami szkodliwymi i niepożądanymi) [BH2-K06; R2A_K06].
K3 - Ma świadomość konieczności dokształcania i podnoszenia kompetencji zawodowych [BH2-K07; R2A_K07].Wymagania wstępne:
Żywienie zwierząt, produkcja pasz przemysłowych i premiksówTreści kształcenia:
Student zapoznaje się z wymaganiami oceny laboratoryjnej i przeprowadzonej na zwierzętach materiałów i dodatków paszowych. Zdobywa wiedzę w zakresie wymagań prawnych, technicznych i odnoszących się do procedur postępowania przy rejestracji nowych materiałów i dodatków paszowych. Zdobywa niezbędne wiadomości na temat systemów kontroli i zarządzania jakością, m.in. HACCP, GMP, GHP oraz ISO.Literatura:
Prawodawstwo polskie i unijne.Metody oceny:
W trakcie semestru każdy student zobowiązany jest do napisania szerokiego opracowania w oparciu o obowiązujące przepisy prawne oraz zaprezentowania ustnej wypowiedzi dot. ich interpretacji. Zaliczanie ćwiczeń i przedmiotu odbywa się na ostatnich ćwiczeniach w oparciu o oceny uzyskane z ustnych wypowiedzi, aktywności na zajęciach oraz za samodzielne opracowanie wybranego tematu.Uwagi:
Fakultet specjalizacyjny III stopień