ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20079f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: SKŁADNIKI BIOLOGICZNIE CZYNNE
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 40
Prowadzący: dr inż Barbara Król
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student: W1 - zna klasyfikację dopuszczonych do stosowania w żywieniu zwierząt dodatków paszowych [BH2_W09; R2A_W04]; W2 – potrafi scharakteryzować podstawowe właściwości fizyczne i chemiczne substancji biologicznie czynnych w materiałach paszowych i paszach oraz związków stosowanych jako dodatki w żywieniu zwierząt [BH2_W02; R2A_W01; R2A_W03; BH2_W09; R2A_W04]; W3 – ma poszerzoną wiedzę o sposobie działania stosowanych w żywieniu zwierząt substancji i dodatków paszowych na organizm zwierzęcy oraz zagrożeń wynikających z nieprawidłowego ich podawania dla organizmów żywych i środowiska [BH2_W06; R2A_W03; BH2_W09; R2A_W04]; W4 – jest w stanie wskazać i wyliczyć optymalne dawki dodatków paszowych zwierających określone substancje biologicznie czynne [BH2_W02; R2A_W01; R2A_W03; BH2_W09; R2A_W04]; W5 – potrafi objaśnić wpływ stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego [BH2_W06; R2A_W03; BH2_W11; R2A_W05]; Student: U1 – potrafi dobrać rodzaj i formę suplementu do pasz dla różnych grup użytkowych zwierząt [BH2_U06; R2A_U06; InzA_U08]; U2 – potrafi obliczać ilość lub udział stosowanych dodatków paszowych w dawce pokarmowej lub mieszance pełnoporcjowej w zależności od formy chemicznej i aktywności wybranego suplementu [BH2_U06; R2A_U06; InzA_U08; BH2_U07; R2A_U06]; U3 – potrafi wyszukiwać i praktycznie wykorzystywać dostępne informacje dotyczące właściwości fizyczno-chemicznych różnych stosowanych dodatków paszowych [BH2_U06; R2A_U06; InzA_U08]; U4 – potrafi analizować dane dotyczące składu dawki pokarmowej zwierząt i wprowadzać, w uzasadnionych sytuacjach, niezbędne korekty [BH2_U07; R2A_U06];

Kompetencje: Student: K1 – ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BH2_K01; R2A_K01; BH2_K03; R2A_K03]; K2 – jest otwarty na poszukiwanie nowych informacji i świadomy zmian wynikających z postępów technologicznych [BH2_K01; R2A_K01]; K3 – postępuje zgodnie z zasadami dotyczącymi stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych wynikających z uregulowań prawnych [BH2_K04; R2A_K04; BH2_K05; R2A_K05; BH2_K06; R2A_K06]; K4 – postrzega relacje pomiędzy wyborem dodatku biologicznego a skutkami jego zastosowania dla organizmów żywych i środowiska naturalnego [BH2_K06; R2A_K06].

Wymagania wstępne: fizjologia zwierząt, biochemia, podstawy hodowli i chowu zwierząt, podstawy żywienia z elementami paszoznawstwa

Treści kształcenia: W ramach przedmiotu przedstawione zostaną właściwości substancji biologicznie czynnych i dodatki paszowe, ich klasyfikacja i zawartość w surowcach paszowych, mechanizm działania biologicznego, sposób dawkowania oraz korzyści wynikające z ich stosowania, a także zagrożenie dla ludzi i zwierząt wynikające z niewłaściwego ich użycia. Przedstawiony zostanie aktualny ich wykaz i wymogi dotyczące rejestracji dodatków. Zostaną wskazane potrzeby ich stosowania z uwzględnieniem rodzaju i jakości surowców, stosowanej technologii przygotowania i przetwarzania pasz, stanu zdrowia, warunków środowiskowych oraz wymagań konsumentów w zakresie produktów zwierzęcych stosowanych w żywieniu człowieka (mięso, mleko, jaja).

Literatura: 1. E. Grela (red.).: Dodatki w żywieniu bydła. PPH VIT_TRA, 2001 2. M. Kotarbińska, E. Grela (red).: Dodatki paszowe dla świń. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 1995 3. S. Smulikowska (red).: Dodatki paszowe w żywieniu drobiu. Instytut Fizjologii i żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 1994 4. Mikołajczak (red.).: Żywienie bydła. ATR, Bydgoszcz, 2006 5. E.R.Grela (red.).: Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej. PWRiL, Warszawa, 2011 6. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie dodatków paszowych dopuszczonych do obrotu, 2003 wraz z późniejszymi zmianami 7. Wykaz dodatków paszowych dopuszczonych przez MRiGŻ do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt. PPH VIT-TRA, 1998 8. Materiały konferencyjne – Warunki chowu zwierząt a bezpieczeństwo żywności. Zakład Higieny Zwierząt i Środowiska, AR, Wrocław, 2004.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: 2 pisemne kolokwia na ocenę, bieżąca ocena postępów w nauce i aktywności ( na podstawie zaliczeń realizowanych ćwiczeń – sprawozdania z każdego wykonanego ćwiczenia – dotyczące części obliczeniowej i komentarza studenta). Aby uzyskać zaliczenie części ćwiczeniowej student zobligowany jest do oddania wszystkich sprawozdań oraz uzyskania pozytywnej oceny z obu kolokwiów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność.

Uwagi: Fakultet specjalistyczny