Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RIPS10005o13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwemKierunek:
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
Dr hab. Grażyna Krasnowska, prof. nadzw. UPJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zakończonym kursie student zna: zasady zarządzania jakością w oparciu o normy ISO serii 9000 oraz zasady kompleksowego zarządzania jakością, w tym TQM; zna podstawy europejskiego prawa żywnościowego ujętego w najnowszych zarządzeniach UE oraz zasady zarządzania bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym wg normy 22000; zna zasady audytowania zgodnie z treścią normy ISO 19011. Umie przygotować dokumentację systemu zarządzania jakością i dokumentację dobrych praktyk GPA, (GMP/GHP) i HACCP.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student może twórczo uczestniczyć w zespołach projektujących i wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w jednostkach organizacyjnych związanych z produkcją i dystrybucją żywności, potrafi samodzielnie wykonać projekt dokumentacji systemu.Wymagania wstępne:
Podstawowa wiedza ekonomiczna z zakresu mikro i makroekonomii oraz marketingu i zarządzania.Treści kształcenia:
Omówienie treści norm ISO 9000, 9001, 19011 oraz ich interpretacja w aspekcie zarządzania jednostką organizacyjną. Najważniejsze zasady kompleksowego zarządzania. Audyty i sposoby audytowania. Instrumenty tworzenia zaufania w bezpieczeństwie oraz wiarygodności wyrobów i usług wg standardów ISO 14000,ISO 27000 i PN 18000. Omówienie i interpretacja rozporządzeń UE w zakresie prawa żywnościowego. Norma ISO 22000 oraz zasady GPA, GMP/GHP i HACCP. Łańcuch produkcji żywności z uwzględnieniem monitoringu.Literatura:
1. Hamrol A., 2007. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN Warszawa.
2. Hamrol A., Mantura W. Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2009.
3. Karaszewski R., 2009. Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. TNOiK „Dom Organizatora”. Toruń.
4. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa.
5. Łunarski J. 2008. Zarządzanie jakością, standardy i zasady. Wyd. Nauk.-Techn., Warszawa.
6. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Sikory, 2009. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.
7. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki, 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
8. Urbaniak M. 2007. Zarządzanie jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem w praktyce gospodarczej. Wyd. Difin, Warszawa.
Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie prac projektowych w ramach ćwiczeń, egzamin pisemny (testowy), minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%Uwagi:
Podczas ćwiczeń student opracowuje samodzielnie dokumentację SZJ.