ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20096f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: PTAKI WODNE
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 40
Prowadzący: dr inż. Maria Chrzanowska
Język: polski


Efekty kształcenia: W1 – ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii ptaków wodnych[BH2 – W01; R2_W01] W2 – ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną związaną z hodowlą kaczek i gęsi [BH2 – W03; R2A_W02] W3 – ma szczegółową wiedzę z zakresu produkcji drobiu wodnego [BH2 – W06][R2A_W03] i zna zasady żywienia [BH2 – W09; R2A_W04] W4 – ma rozszerzoną wiedzę o ochronie bioróżnorodności drobiu wodnego [BH2 – W13; R2A_W06] U1 – potrafi dokonać szczegółowej oceny wszystkich elementów decydujących o hodowli kaczek i gęsi [BH2 – U05; R2A_U05] oraz ocenić stan środowiska i zdrowia oraz dobrać odpowiednie metody poprawy[BH2 – U10; R2A_U06] U2 – potrafi wprowadzać niezbędne modyfikacje w systemie żywienia drobiu wodnego [BH2 – U07; R2A_U06] U3 - posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim [BH2 – U14; R2A_U09]

Kompetencje: K1 – ma świadomość etyki wykonywanego zawodu zootechnika[BH2 – K04; R2A_K04] oraz potrzeby dokształcania i podnoszenia kompetencji zawodowych w zakresie hodowli ptaków wodnych [BH2 – K07; R2A_K07] K2 – ma świadomość odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan ptaków i stan środowiska naturalnego [BH2 – K05; R2A_K05]

Wymagania wstępne: Anatomia i fizjologia zwierząt, podstawy żywienia zwierząt, chów drobiu grzebiącego

Treści kształcenia: Zaznajomienie studentów z kaczkami i gęsiami dziko żyjącymi, gospodarczym znaczeniem kaczek i gęsi, materiałem hodowlanym aktualnie popieranym w kraju, warunkami utrzymania i żywienia ptaków wodnych, z rezerwą genetyczną, stadami zachowawczymi oraz ptakami wodnymi spotykanymi w chowie amatorskim.

Literatura: 1. Gorazdowski M., Jabłoński K.: Kaczki ozdobne. Agencja wydawnicza „Ergos”, Warszawa 2002. 2. Jabłoński K., Gorazdowski M.: Gęsi i Łabędzie, „Ergos”, Warszawa 2002. 3. Kruszewicz A. G.: Ptaki Polski, Multico, Warszawa 2006. 4. Mazanowski A.: Gęsi, PWRiL, Warszawa 1980. 5. Mazanowski A., Trippenbach W.: Kaczki, PWRiL, Warszawa 1976. 6. Miesięcznik - Polskie Drobiarstwo

Metody oceny: Metody oceny ćwiczeń: Dwukrotny sprawdzian pisemny na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych odpowiedzi) wiedzy i aktywności. Obecność na ćwiczeniach obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. Metody oceny przedmiotu: Zaliczenie przedmiotu na podstawie uzyskanej średniej ocen.

Uwagi: Fakultet uzupełniający