ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS10151f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Ekotrofolgia – odżywianie różnych grup zwierząt i człowieka
Kierunek: Biologia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Dr hab.Wacław Łuczak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W1 – posiada wiedzę na poziomie ponad licealnym w zakresie różnic w składzie chemicznym pokarmu roślinnego i zwierzęcego w różnych warunkach środowiskowych [KB_W05, KB_W07]; W2 - zna podstawowe zależności ekologiczne w odżywianiu się zwierząt. Ocenia antropopresyjny wpływ człowieka jako konsumenta żywności na funkcjonowanie ekosystemów na kuli ziemskiej[KB_W7]; W3 – zna zasady zarządzania żywieniem człowieka [KB_W04] Umiejętności: Student: U1 – sprawnie przeprowadza obliczenia posiłków dla różnych grup ludności [KB_U03]; U2 – objaśnia interakcje pomiędzy producentami a konsumentami różnego rzędu w ekosystemach [KB_U04] U3 – posiada umiejętność przygotowania sprawozdania o sytuacji żywieniowej określonej osoby [KB_U18]

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student: K1 – jest wrażliwy na przyrodę i przejawia dbałość o jakość i przyszłość środowiska naturalnego [KB_K04]

Wymagania wstępne: brak

Treści kształcenia: Przekazanie podstawowych informacji na temat biochemii i fizjologii żywienia zwierząt i ludzi, zapotrzebowanie różnych gatunków i grup zwierząt oraz człowieka na składniki pokarmowe, charakterystykę grup i rodzajów pasz i pożywienia, zawartość substancji anty żywieniowych oraz podstawowych informacji na temat zaburzeń metabolicznych u ludzi i zwierząt.

Literatura: 1.Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B./red./: Normy żywienia człowieka. PZWL. Warszawa 2011 2.Kunachowicz K i wsp.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL. Warszawa 2011 3.Robins Ch.T.: Wildlife feeding and nutrition. Academic Ptress. San Diego 1998

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: Indywidualne zaliczenie rozwiązanych na ćwiczeniach zadań. Obecność na ćwiczeniach obowiązkowa. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału i rozwiązania zadania w terminie dodatkowym lub konsultacyjnym. Stopień zaliczenia wynika z oceny żywienia konkretnej osoby wykonanej jako praca własna. Przedmiot kończy się zaliczeniem ćwiczeń.

Uwagi: