ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS20256o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Metody analityczne w ektotrofologii
Kierunek: Biologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Stefania Kinal
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W1 – zna zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratoriach [KB2_W01_BT]; W2 - zna metody analizy chemicznej i instrumentalnej [KB2_W01_BT]; W3 - posiada wiedzę o metodach i technikach badawczych stosowanych w laboratoriach [KB2_W01_BT]; W4 – posiada wiedzę odnośnie zalet i wad poszczególnych technik analitycznych [KB2_W01_BT]; W5 - dysponuje wiedzą potrzebną do obsługi aparatury laboratoryjnej [KB2_W01_BT]; W6 - potrafi wskazać czynniki, które mogą determinować wyniki badań analitycznych [KB2_W01_BT]; W7 – zna zasady postępowania z materiałem biologicznym [KB2_W01_BT]; W8 - dokonuje wyboru metod oceny zawartości podstawowych składników pokarmowych, mineralnych i substancji antyodżywczych [KB2_W10_BT]; W9 – definiuje celowość stosowania analityki pożywienia i materiałów paszowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego z uwzględnieniem potrzeb pokarmowych człowieka i zwierząt [KB2_W10_BT]; W10 - charakteryzuje konsekwencje wynikające z ich niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych [KB2_W10_BT]. Umiejętności: Student: U1 – ocenia ryzyko zagrożeń pracy w laboratorium, ze szczególnym uwzględnieniem czynników biologicznych [KB2_U04_BC]; U2 - postępuje odpowiedzialnie w pracy laboratoryjnej zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy [KB2_U04_BC]; U3– potrafi pobierać reprezentatywne próby materiału do badań laboratoryjnych zgodnie z rodzajem planowanych oznaczeń [KB2_U03_BT]; U4 - wykonuje analizy z zakresu oceny pasz i materiałów biologicznych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego [KB2_U11_BT]; U5 - korzysta z wiedzy dotyczącej znajomości analityki chemicznej pożywienia i różnych materiałów paszowych [KB2_U11_BT]; U6 – korzysta z metod stosowanych w analityce laboratoryjnej: optycznych, spektroskopowych, elektroanalitycznych, rozdzielczych. Przeprowadza analizy z użyciem spektroskopowych metod optycznych i absorpcji atomowej AAS [KB2_U02_BT]; U7 – potrafi ocenić czynniki wpływające na wynik badań laboratoryjnych, unikając błędów przed- i postanalitycznych [KB2_U01_BT]; U8 - interpretuje wyniki badań laboratoryjnych w oparciu o wartości referencyjne podane w normach lub zaleceniach [KB2_U01_BT]; U9 - gromadzi oraz interpretuje dane pochodzące z analiz i na tej podstawie formułuje wnioski [KB2_U01_BT]; U10 - potrafi oznaczyć podstawowe składniki pokarmowe, aminokwasy, makro – i mikroelementy w produktach spożywczych i paszach [KB2_U11_BT];

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student: K1 – postępuje zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratoriach analitycznych, wykazując odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych [KB2_K07] K2 – jest świadomy konieczności ciągłego aktualizowania wiedzy z zakresu technik analitycznych stosowanych w badaniach biologicznych [KB2_K01]. K3 – wykazuje kreatywność i potrafi określić priorytety służące do realizacji analiz [KB2_K05]; K4 - ma świadomość odpowiedzialności za analizy wspólnie realizowane w zespole [KB2_K02] K5 – aktywnie podnosi swoje kwalifikacje poszukując alternatywnych metod oznaczania różnego rodzaju substancji w materiałach spożywczych oraz paszach [KB2_K01]

Wymagania wstępne: chemia, biochemia, fizjologia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Celowość stosowania analityki pożywienia i materiałów paszowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz materiałów biologicznych (żwacz, treści jelitowe, kał, mocz, krew, kości). Metody oceny zawartości podstawowych składników pokarmowych, mineralnych i substancji antyodżywczych.

Literatura: 1. K. Heldrich (ed).: AOAC. Official Methods of Analysis of Analytical Chemists. 17th edition, Arlington, Virginia, USA, 2005 2. Wisniowska B, Lipiński W. (red.).: Ocena składu chemicznego roślin. Oddzial Krakowski Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej Krajowa Stacja Chemiczno-Rolnicza, Kraków-Warszawa-Wrocław, 2007. 3. Minczewski J., Marczenko Z.: Chemia analityczna. Podstawy teoretyczne i analiza jakościowa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010 4. Namieśnik J., Łukasiak J., Jamrógiewicz Z.: „Pobieranie próbek środowiskowych do analizy”, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 1995 5. Króliczek A.: Chemia w produkcji zwierzęcej. 1987 6. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005 7. Gawęcki J., Jerzka J.: Żywienie ludzi – ćwiczenia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: 1 pisemne kolokwium na ocenę, bieżąca ocena postępów w nauce i aktywności (na podstawie zaliczeń realizowanych ćwiczeń – sprawozdania z każdego wykonanego ćwiczenia – dotyczące części obliczeniowej i komentarza studenta). Aby uzyskać zaliczenie części ćwiczeniowej student zobligowany jest do oddania wszystkich sprawozdań oraz uzyskania pozytywnej oceny z kolokwium. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przyp

Uwagi: specjalność: Techniki Laboratoryjne w Biologii