Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20155o13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Biotechnologia drobnoustrojów IKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 90 / 0Prowadzący:
dr inż. Piotr Juszczyk, prof. dr hab. Waldemar Rymowicz, prof. dr hab. Maria Wojtatowicz,dr inż. Barbara ŻarowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna różne typy procesów okresowych i ciągłych – rozumie istotę działania chemostatu i turbidystatu – rozróżnia techniki immobilizacyjne i charakteryzuje nośniki stosowane do unieruchamiania komórek i enzymów – zna biotechnologiczne aplikacje powyższych systemów i biokatalizatorów – ma pogłębioną wiedzę z zakresu biotechnologii przemysłowej; zna nowe, niekonwencjonalne mikroorganizmy ( mikroalgi, sinice, metylotrofy, archebakterie, grzyby białej zgnilizny drewna) i substraty (odpady z produkcji biodiesla ) stosowane w biotechnologiach oraz nowe bioprodukty ( biodisel, mikrobiologiczne ogniwa paliwowe, biomasa jako czynnik biokontroli).
Umiejętności
Student potrafi dobrać parametry i przeprowadzić proces biosyntezy z użyciem różnych mikroorganizmów – wykonuje analizę kinetyki wzrostu i tworzenia produktu – potrafi wyznaczyć wartości µmax i KS metodą graficzną i doświadczalną oraz przygotować założenia projektowe ciągłej produkcji biomasy – potrafi dobrać metodę immobilizacji komórek i enzymu, otrzymać biokatalizator i przeprowadzić proces biotechnologiczny z jego udziałem – potrafi pozyskać z baz danych informacje o konkretnym genie oraz porównać sekwencji genów.
.
Kompetencje:
Wykazuje zrozumienie ciągłych procesów mikrobiologicznych i enzymatycznych i jest świadom ważności tych procesów we współczesnej biotechnologii. Rozumie potrzebę nieustannego uczenia się i zdobywania doświadczenia niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania w interdyscyplinarnym obszarze nauki i praktyki, jakim jest biotechnologia.
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia, enzymologiaTreści kształcenia:
Charakterystyka kinetyczna różnych typów fermentacji. Modele wzrostu i tworzenia produktów. Hodowla okresowa i jej modyfikacje. Teoria chemostatu i turbidystatu – regulacja stanów ustalonych. Przegląd otwartych i zamkniętych systemów ciągłych z wolnymi komórkami i ich aplikacje. Immobilizacja komórek i enzymów. Aktywność i stabilność immobilizowanych biokatalizatorów w procesach ciągłych. Niekonwencjonalne drobnoustroje ( mikroalgi, sinice, metylotrofy, archebakterie), substraty (odpady z produkcji biodiesla ) i produkty ( biodisel, mikrobiologiczne ogniwa paliwowe) w procesach biotechnologicznych. Przegląd wybranych, mniej typowych biotechnologicznych zastosowań grzybów (czynniki biokontroli, środki ochrony roślin, degradacja biopolimerów w fermentowanej żywności, produkcja i wykorzystanie lakaz grzybów białej zgnilizny drewna, produkcja SCP i SCO ).Literatura:
1. Podstawy biotechnologii przemysłowej, pod red. W.Bednarski & J.Fiedurek , WNT, Warszawa, 2007; 2. Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2001; 3. Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t 2. Red. nauk. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008; 4. Biotechnologia i chemia antybiotyków, Chmiel A. Grudziński S., PWN, 1999; 5. Inżynieria Biochemiczna, Aiba S., Humphrey A.E., Millis N.F., WNT, Warszawa, 1977; 6. Biologiczne przetwarzanie odpadów, Jędrczak A., PWN, 2007; 7. Manual of industrial microbiology and biotechnology, A.L.Demain & J.E.Davies ed. Amer. Soc. Microbiol., Washington D.C, 2005.
Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny
Uwagi: