Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20077f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Dodatki do żywnościKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Andrzej JarmolukJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności ich podstawowe właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne oraz limity użycia.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia tworzenie praktycznych aplikacji receptur przetworów żywnościowych zawierających w swoim składzie substancje dodatkowe. Wymagania wstępne:
Chemia nieorganiczna i organiczna, biochemia, chemia żywności, ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Ustawodawstwo regulujące stosowanie substancji utrwalających i dodatków funkcjonalnych. Klasyfikacja i charakterystyka substancji: konserwujących, stabilizujących, emulgujących, zagęszczających, klarujących, smakowych i aromatyzujących, barwiących, przeciwutleniających, preparatów białkowych, kultur startowych i preparatów enzymatycznych. Technologie stosowania substancji dodatkowych w przetwórstwie żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.Literatura:
1. Food additives, Branen A., L., Davidson P., M., Salminen S., Deker M.,Inc.,NewYork, Basel 1990
2. Food additives, Codex alimentarius, Abriged Version,FAO/WHO, Ed. Smith B., Rome 1990
3. Substancje dodatkowe i składniki funkcjonalne żywności, Rutkowski A., Gwiazda, S., Dąbrowski K., Czapski J., Kamiński E., Pluta A., Wyd. Agro and Food Technology 1997
4. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności, Red. Sikorski Z., E., WNT 2000
Metody oceny:
Egzamin pisemny – testowy, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: