Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10111o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Operacje jednostkowe w przemysłach biotechnologicznychKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab inż. Tomasz ZiębaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student, po zakończonym toku nauczania: definiuje pojęcia związane z operacjami jednostkowymi stosowanymi w biotechnologii, definiuje i wyjaśnia procesy zachodzące podczas przetwarzania żywności, wymienia i opisuje parametry wpływające na intensywność prowadzonych procesów biotechnologicznych i technologicznych oraz opisuje urządzenia stosowane w przetwórstwie.
Umiejętności
Student, po zakończonym toku nauczania: zna wyposażenie laboratorium technologicznego oraz zasady bezpiecznej pracy, potrafi obsługiwać urządzenia analityczne stosowane w ocenie jakościowej surowców i produktów spożywczych, umie w warunkach laboratoryjnych wykorzystać posiadaną wiedzę do pozyskiwania i przetwarzania podstawowych składników żywności oraz potrafi dobrać i przeprowadzić operacje biotechnologiczne stosowane w przetwórstwie. Kompetencje:
Student, po zakończonym toku nauczania: ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania, wykazuje odpowiedzialność za powierzony mu sprzęt, wykazuje zrozumienie zjawisk i procesów zachodzących podczas przetwarzania żywności oraz ich wpływ na bezpieczeństwo i zdrowie konsumenta, rozumie ważność przestrzegania zasad higieny w procesie technologicznym. Ukończenie kursu upoważnia do rozpoczęcia studiowania technologii kierunkowych.Wymagania wstępne:
Przedmioty poprzedzające: matematyka, fizyka, chemia,
Treści kształcenia:
Operacje biotechnologiczne i niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności.
Literatura:
1. Ogólna technologia żywności, Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A. WNT Warszawa, 2000.
2. Ogólna technologia żywności, cz.1, red. Bednarski W., Wyd. ART Olsztyn 1996
Metody oceny:
egzamin ustny
prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych
sprawdzanie obecności na zajęciachUwagi: