ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10147o13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Podstawy biotransformacji
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 45 / 0
Prowadzący: dr hab. Teresa Kołek, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student po ukończeniu kursu objaśnia powody dla których przekształcenia enzymatyczne znajdują zastosowanie w praktyce, charakteryzuje główne procesy, w których wykorzystuje się biotransformacje, objaśnia mechanizmy najczęściej wykorzystywanych w biotransformacjach reakcji, identyfikuje produkty reakcji enzymatycznych, wskazuje rodzaj biokatalizatora dla wybranego przekształcenia Umiejętności: Student samodzielnie wykonuje transformacje mikrobiologiczne, przygotowuje biokatalizator, prowadzi izolację produktów, opracowuje parametry prowadzenia procesu, kontroluje przebieg procesu, obsługuje aparaty analityczne, interpretuje i analizuje uzyskane wyniki.

Kompetencje: Student potrafi pracować w zespole, jest zorientowany na rolę przestrzegania odpowiednich, podanych w instrukcjach reguł, ze względu na pracę z odczynnikami chemicznymi i mikroorganizmami.

Wymagania wstępne: Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Właściwości katalityczne enzymów. Reakcje hydrolityczne. Enzymatyczna redukcja grupy karbonylowej. Reakcje hydroksylacji katalizowane przez monooksygenazy cytochromowe P450, otrzymywanie hydroksypochodnych z udziałem dehydrogenaz. Enzymatyczna degradacja łańcucha bocznego steroli. Zastosowanie biotransformacji w chemii steroidów. Reakcje izomeryzacji katalizowane przez enzymy. Zastosowanie biotransformacji w przemyśle spożywczym. Zalety i wady reakcji enzymatycznych.

Literatura: 1. Kołek T.: Biotransformacje, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław, 2005; 2. Kołek T., Bartmańska A.: Podstawy biotransformacji, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław, 2005; 3. Faber K.: Biotransformations in organic chemistry, Springer-Verlang, Berlin, Heidenberg 2000; 4. Holland H. L.: Organic synthesis with oxidative enzymes, VCH Publishers New York, 1992; 5. Kieslich K.: Biotechnology Vol. 6a, editor Verlag. Chemie, Weinhei 1984.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń praktycznych, raporty z cwiczeń, kolokwia, projekt, egzamin pisemny

Uwagi: