Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10147o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Podstawy biotransformacjiKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 45 / 0Prowadzący:
dr hab. Teresa Kołek, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student po ukończeniu kursu objaśnia powody dla których przekształcenia enzymatyczne znajdują zastosowanie w praktyce, charakteryzuje główne procesy, w których wykorzystuje się biotransformacje, objaśnia mechanizmy najczęściej wykorzystywanych w biotransformacjach reakcji, identyfikuje produkty reakcji enzymatycznych, wskazuje rodzaj biokatalizatora dla wybranego przekształcenia
Umiejętności:
Student samodzielnie wykonuje transformacje mikrobiologiczne, przygotowuje biokatalizator, prowadzi izolację produktów, opracowuje parametry prowadzenia procesu, kontroluje przebieg procesu, obsługuje aparaty analityczne, interpretuje i analizuje uzyskane wyniki.
Kompetencje:
Student potrafi pracować w zespole, jest zorientowany na rolę przestrzegania odpowiednich, podanych w instrukcjach reguł, ze względu na pracę z odczynnikami chemicznymi i mikroorganizmami.
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia
Treści kształcenia:
Właściwości katalityczne enzymów. Reakcje hydrolityczne. Enzymatyczna redukcja grupy karbonylowej. Reakcje hydroksylacji katalizowane przez monooksygenazy cytochromowe P450, otrzymywanie hydroksypochodnych z udziałem dehydrogenaz. Enzymatyczna degradacja łańcucha bocznego steroli. Zastosowanie biotransformacji w chemii steroidów. Reakcje izomeryzacji katalizowane przez enzymy. Zastosowanie biotransformacji w przemyśle spożywczym. Zalety i wady reakcji enzymatycznych.
Literatura:
1. Kołek T.: Biotransformacje, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław, 2005; 2. Kołek T., Bartmańska A.: Podstawy biotransformacji, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław, 2005; 3. Faber K.: Biotransformations in organic chemistry, Springer-Verlang, Berlin, Heidenberg 2000; 4. Holland H. L.: Organic synthesis with oxidative enzymes, VCH Publishers New York, 1992; 5. Kieslich K.: Biotechnology Vol. 6a, editor Verlag. Chemie, Weinhei 1984. Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń praktycznych, raporty z cwiczeń, kolokwia, projekt, egzamin pisemnyUwagi: