ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20190f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Gospodarka drożdżami w browarze
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Ewelina Dziuba
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student ma wiedzę o prowadzeniu fermentacji piwowarskiej; rozpoznaje typy fermentacji; opisuje znaczenie produktów ubocznych fermentacji w kształtowaniu cech organoleptycznych piwa; identyfikuje i wskazuje sposoby eliminacji zakażeń w trakcie procesu; objaśnia zasady zarządzania drożdżami w browarze. Umiejętności Student ocenia przydatność i aktywność drożdży piwowarskich; rozwiązuje podstawowe problemy związane z propagacją drożdży oraz procesem fermentacji brzeczki piwowarskiej; potrafi zaprojektować proces oraz przygotować stanowisko do prowadzenia fermentacji w warunkach laboratoryjnych.

Kompetencje: Student wykazuje aktywną postawę w pracy zespołowej; ma świadomość zagrożeń wynikających z braku zachowania higieny w czasie prac fermentacyjnych (możliwość wystąpienia zakażeń produktu); dba o powierzone stanowisko pracy, przestrzegając obowiązujących zasad bezpieczeństwa.

Wymagania wstępne: Biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacji

Treści kształcenia: Charakterystyka zdolności fermentacyjnych drożdży piwowarskich, metody oznaczania ich aktywności. Produkty uboczne fermentacji i ich znaczenie w kształtowaniu cech organoleptycznych piwa w technologii klasycznej i HG. Warunki stresowe dla drożdży piwowarskich. Podstawy genetyczne i środowiskowe procesu flokulacji. Konwencjonalne i nowoczesne metody propagacji drożdży. Zasady efektywnej gospodarki drożdżami w browarze. Zakażenia drożdżowe i bakteryjne piwa.

Literatura: 1. Brewing Microbiology, (eds) Priest F. G., Campbell I., Chapman &Hall, London 1996; 2. Brewing Yeast and Fermentation, Boulton C., Quain D., Wiley-Blackwell, 2006; 3. Brauwelt International, Journal of the Institute of Brewing.

Metody oceny: Egzamin pisemny lub ustny.

Uwagi: