ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10047o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Rośliny zielarskie
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Anita Biesiada
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza 1. Student zna sposoby i zasady pozyskiwania surowca zielarskiego O1 WO3,O1 WO6, 2. umie określić zasady standaryzacji surowca oraz jego stabilizacji O1WO14 3. opracowuje założenia uprawy podstawowych gatunków roślin zielarskich, technologię ich zbioru, suszenia i przechowywania w zależności od metody pozyskiwania surowca O1WO14 4. interpretuje działanie i zastosowanie podstawowych grup surowców zielarskich ze względu na zawartość w nim substancji biologicznie czynnych O1W19 5. rozpoznaje wpływ czynników endogennych i egzogennych na skład chemiczny surowca O1WO14 umiejętności 1. student potrafi rozróżnić surowiec zielarski pod względem organograficznym i w podstawowym zakresie gatunkowym O1U03, O1U13 2. potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin zielarskich dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin, O1U05 3. rozpoznaje rośliny dostarczające przypraw korzennych, warzywnych i ziołowych, zna ich systematykę, surowce będące w obrocie towarowym, podstawowe zasady uprawy i pozyskiwania surowca O1U13 4. potrafi rozróżniać podstawowe przyprawy na podstawie ich cech użytkowych O1U13

Kompetencje: ma świadomość znaczenia właściwej uprawy roślin zielarskich na dobrą jakość i bezpieczeństwo surowca zielarskiego dla potrzeb farmaceutycznych, O1-K03, O1-K04 efektywnie działa wg wskazówek, umie pracować w zespole, przeprowadza proste badania na podstawie wskazówek O1-K05

Wymagania wstępne: Botanika, Fizjologia roślin, biochemia

Treści kształcenia: Celem przedmiotu jest przybliżenie studentom wiedzy z zakresu znaczenia roślin leczniczych i przyprawowych w terapii różnych chorób, możliwości korzystania z samoleczenia i niebezpieczeństw tkwiących w tej formie leczenia popularnej wśród coraz większej populacji ludzi na świecie. Student zapozna się z roślinami przyprawowymi i używkami występującymi w Polsce i pochodzącymi z innych stref klimatycznych, będzie miał okazję dokonać analizy sensorycznej podstawowych używek: różnych kaw i herbat. Zdobędzie też wiedzę podstawową na temat uprawy roślin leczniczych i przyprawowych, specyfiki przygotowania surowca do sprzedaży, znaczenia standaryzacji w produkcji leku ziołowego, znaczenia czynników egzo- i endogennych rzutujących na plon i skład chemiczny surowca.

Literatura: Kołodziej B. (red) 2010 Uprawa ziół, poradnik dla plantatorów. PWRiL Poznań. Bremnes L., Wielka księga ziół. Wiedza i Życie, Warszawa, 1991. Rumińska A. 1996. Poradnik plantatora ziół Rumińska A., Suchorska K., Węglarz Z. 1990: Rośliny lecznicze i specjalne. Wyd. SGGW. Kohlmünzer J. 2000. Farmakognozja. PZWL

Metody oceny: W zakresie wiedzy: kolokwium pisemne W zakresie umiejętności praktyczne sprawdzanie rozpoznawania surowca świeżego i suchego, W zakresie kompetencji dyskusja praca z grupą i ocena

Uwagi: