Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10040f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
UŻYTKOWANIE MAŁYCH PRZEŻUWACZY (II)Kierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Piotr NowakowskiJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student nabywa poszerzonej (w stosunku do podstawowego przedmiotu) wiedzy o małych przeżuwaczach w perspektywie globalnej. Posiada znajomość biologii gatunków małych przeżuwaczy, które odgrywają rolę zarówno w światowej jak i niszowej produkcji zwierzęcej (owce - w tym szerstne, kozy, zwierzyna płowa, wielbłądowate nowego świata) oraz zna różne systemy produkcji stosowane w świecie.Kompetencje:
Osoba potrafi dokonać porównania sprawności biologicznej jak i ekonomicznej systemów produkcji małych przeżuwaczy z innymi systemami produkcji zwierzęcej w ujęciu globalnym (nie zawężonym tylko do warunków 1-go kraju czy regionu).Wymagania wstępne:
Chów i hodowla małych przeżuwaczy – kurs podstawowyTreści kształcenia:
Biologia gatunków małych przeżuwaczy: muflonów, danieli, jeleni, reniferów, lam, guanako w porównaniu do owiec i kóz; cechy behawioralne jako wynik interakcji gatunek/rasa – środowisko; baza paszowa i systemy żywienia małych przeżuwaczy na świecie; usługi małych przeżuwaczy na rzecz środowiska – pielęgnowanie krajobrazu; systemy produkcji małych przeżuwaczy na Półkuli Południowej i Północnej; obliczanie biologicznej efektywności produkcji małych przeżuwaczy oraz wyliczanie wskaźników technologicznych i ekonomicznych dla różnych systemów chowu.Literatura:
Lasota-Moskalewska A. (2005) Zwierzęta udomowione w dziejach ludzkości. WUW, Warszawa
Dzierżyński-Cybulko, Fruziński B. (1997) Dziczyzna jako źródło żywności. PWRiL, Poznań
Nowicki B., Jasek S., Maciejowski J., Nowakowski P., Pawlina E. (2001) Rasy zwierząt gospodarskich. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa
Kleiber M. (1968) Ogień życia – Zarys bioenergetyki zwierząt. PWRiL, Warszawa
Nowicki B, Chrzanowska J., Jamroz D., Pawlina E. (1999) Kozy – Chów, hodowla i użytkowanie. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa
Patkowska-Sokoła B. (red.) (2000) Podstawy chowu i hodowli owiec. Wyd. AR we Wrocławiu
Przegląd Hodowlany (miesięcznik)Metody oceny:
zaliczenie ćwiczeńUwagi: