Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RRSS10149o13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Fizjologia i żywienie zwierzątKierunek:
RolnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Stanisław KrzywieckiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: podstawowa wiedza z zakresu żywienia zwierząt monogastrycznych poligastrycznych oraz paszoznawstwa niezbędna przy projektowaniu różnych modeli żywienia
Umiejętności: Po zaliczeniu przedmiotu student potrafi ocenić wartość pokarmową pasz i wykorzystać je w żywieniu różnych grup zwierząt.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne: Student jest przygotowany do podejmowania decyzji z zakresu produkcji i konkurencji pasz oraz z żywienia różnych grup zwierząt.Wymagania wstępne:
Zaliczenie przedmiotów z uprawy roślin i fizjologii zwierząt.Treści kształcenia:
Składniki pokarmowe i ich przemiany w organizmie zwierząt, mierniki wartości pokarmowej pasz. Pasze- wartość pokarmowa i konserwacja.Literatura:
Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo (1-3 t.) pod red. D. Jamroz
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń, niezbędny zasób do zaliczenia 70%.
Uwagi: